Donderdag 15 september reikte GroenLinks Amsterdam, op de Dag van de Democratie, de prijs uit voor de Stadsmaker van het jaar. Bijna 400 stemmen werden er uitgebracht in deze verkiezing die de partij organiseerde om burgerinitiatieven extra in het zonnetje te zetten.

Het was een warme avond, letterlijk en figuurlijk. De genomineerden straalden. Pieter Hilhorst liet de aanwezigen met een experiment zien dat zelfsturing echt het beste werkt van onderop en riep de initiatieven op juist heel politiek te zijn. Die politiek moet namelijk nog enorm veranderen en dus hebben we de trekkende en duwende kracht van deze stadsmakers nodig om die verandering ook in de Stopera te krijgen.
Annemiek Onstenk hield een pittig verhaal, waarin zij ook een andere kant van stadsmaken liet zien en de vraag stelde hoe inclusief sommige initiatieven zijn. Wordt het ‘city maken’ niet al gauw een nieuwe vorm van gentrification waarbij hipsters overal lokaal gebrouwen bier drinken en tiny houses de huizenprijzen verder opdrijven? Lees hier de prikkelende bijdrage van Annemiek.

Terug naar de genomineerden. Deze stadsmakers maken de stad elke dag een beetje mooier en zijn met recht trots op wat ze doen.
Zo creëerde Johanna van The Bookstore onlangs nog 30 betaalbare werkplekken voor kunstenaars in het ING gebouw. Iets waar wij in de gemeenteraad heel erg ons best voor doen, dat doe zij samen met corporaties buiten de politiek om. Chapeau. http://bookstoreproject.nl/
Joris en Noortje van Ecostroom willen volgend jaar het vermogen zonnestroom op lege daken verdubbeld hebben en zijn al jaren gestaag bezig om hun missie te verwezenlijken. Ik weet zeker dat het hen gaat lukken. http://gwl.ecostroom.nu/
Annet begon op een leeg stuk land dat niet erg vruchtbaar leek een stadstuin in Zuidoost. Ze leek zelf ook beduusd dat ze deze handschoen heeft opgepakt voor twee jaar en al zoveel in beweging heeft gezet. Dit initiatief zal niet na twee jaar stoppen denk ik zo, en nieuwe plekken aan gaan doen. http://ubuntustadstuin.nl/
Noud en Janine van Tugela85 vertelden hoe hun pand een levendige plek in de wijk inneemt en hoe ‘hun’ kunstenaars zich verhouden tot de plek waar ze zich vestigen. Broedplaatsbeleid van de gemeente, eat your heart out. Dit is niet opgelegd sociaal, maar sociaal vanuit de wens een plek van betekenis in een buurt te zijn. http://www.tugela85.nl/.
En dan de winnaar, Gastvrij Oost. Wat zij doen is eigenlijk het hele frame rondom de vluchtelingenopvang omdraaien, kleiner maken en persoonlijk. Zij maken opvang voor vluchtelingen menselijk en geven al die mensen die open staan en vluchtelingen welkom willen heten een plek om daadwerkelijk iets doen. http://gastvrijoost.amsterdam/

Dichter Krijn Peter Hesselink schreef tijdens de avond een gedicht voor de winnaar. Binnenkort is het gedicht aan de muur van Gastvrij Oost te bewonderen.

Een stad is niet, een stad maak je

De muizen maken de stad
door een infrastructuur
van holen bij elkaar te knagen

de parkieten maken de stad
door de parken in dampende
regenwouden om te toveren

de politici maken de stad
door hun luchtkastelen
in de grachten te verankeren

zodat ze net wat langzamer afdrijven
te midden van de drijvende villa’s
en de roestende fietswrakken

de goede bedoelingen maken de stad
door zichzelf vol bombarie
in het Engels te vertalen

de pioniers maken de stad
door vertrouwde worstelingen
opnieuw uit te vinden

de gelovigen maken de stad
door te vloeken in de kerk
die ze zelf hebben gebouwd

de mensen maken de stad
door zich lachend
tussen de stoelen door te wurmen

de kracht van de burger
maakt de stad
want de kracht van de burger

dat ben ik

Krijn Peter Hesselink