Leefkringhuis verdient structurele steun van de gemeente

Het Leefkringhuis in de Vogelbuurt in Noord moet een structurele financiële ondersteuning krijgen van de gemeente Amsterdam. GroenLinks Amsterdam wil daar, wanneer zij zou onderhandelen over een nieuw stadsbestuur, 1 miljoen euro voor uittrekken. Het Leefkringhuis biedt schuldhulpverlening, maatschappelijke dienstverlening en begeleiding, opvang en heeft ook een voedselbank. Daarmee is het een noodzakelijke sociale voorziening in het stadsdeel.

Het Leefkringhuis is alom geroemd in de stad. Het speelde een prominente rol in de documentaire serie Schuldig over schuldenproblematiek. Woordvoerder zorg- en armoedebeleid Femke Roosma: “Het Leefkringhuis vervult een voorbeeldfunctie voor hoe we schuldhulpverlening, zorg en welzijn zouden moeten organiseren: het staat dichtbij de mensen en het kenmerkt zich in persoonlijke aandacht. De medewerkers van het Leefkringhuis kijken verder dan regels en bureaucratie, naar wat mensen nodig hebben. Zorg, in de menselijke zin van het woord, staat voorop.”

Het voortbestaan van het Leefkringhuis staat echter onder druk. Vorig jaar juli verstrekte de gemeente Amsterdam het Leefkringhuis een noodsubsidie nadat het in de financiële problemen kwam. De gemeente kondigde ook een onderzoek aan naar de verdere toekomst van het Leefkringhuis, maar dit heeft nog niet tot besluitvorming geleid.

Nu de bestuursperiode van dit college vrijwel is afgelopen, is het aan een nieuw stadsbestuur om de beslissen over de toekomst van het Leefkringhuis. Roosma: “Voor GroenLinks is het duidelijk dat Amsterdam niet zonder het Leefkringhuis kan. Daarom willen we nu duidelijkheid geven: structurele ondersteuning  voor deze voorziening zal voor ons een belangrijke eis zijn.”