Woensdag 10 juni werd aan het einde van het spoeddebat over de demonstratie op de Dam de motie van wantrouwen tegen burgemeester Femke Halsema met een grote meerderheid van 35 tegen 9 stemmen verworpen. Alleen VVD, Forum en PvdO stemden voor de motie. De overige partijen schaarden zich achter de burgemeester. Laten we vanaf nu het maatschappelijke gesprek richten op de strijd tegen racisme, en laten we ons daarbij inspireren door de moed en het doorzettingsvermogen van de Black Lives Matter-beweging.
GroenLinks fractievoorzitter Femke Roosma: ‘Onze bestuurders hebben een grote verantwoordelijkheid die op hun schouders rust, de burgemeester de allergrootste. We geven hen in beginsel ons vertrouwen om ingewikkelde besluiten te nemen. Dat vertrouwensbeginsel houdt ook in dat zij de kans krijgen om verantwoording af te leggen over die besluiten. Vóórdat we als raad een oordeel vellen. Deze verantwoording heeft zij woensdagavond uitvoerig en naar tevredenheid afgelegd.’
Onafhankelijk onderzoek
GroenLinks Amsterdam staat achter de keuze van de burgemeester om de demonstratie op de Dam niet af te breken. Verrast door een mensenmassa die ook haar best doet om de demonstratie zo veilig mogelijk te houden, is politie-ingrijpen niet verstandig en zeker niet meer corona-proof. Amsterdam heeft bovendien de goede gewoonte de politie altijd zo vreedzaam mogelijk in te zetten. Dat deden de agenten op de Dam ook uitstekend. Daar zijn we trots op.
Maar het is belangrijk om te achterhalen hoe het kon dat er zoveel meer mensen waren dan verwacht op de Dam. Hoe kon deze inschatting zo mis lopen? De beelden van een volle Dam die voor sommigen zo hoopgevend zijn, omdat eindelijk hun pijn werd gezien, zijn juist voor de ander heel erg pijnlijk omdat het herinnert aan leed en verlies in coronatijd. GroenLinks is daarom blij dat de burgemeester twee onafhankelijke onderzoeken wil laten doen.
Open vizier
De felheid en de soms ook onverbloemde haat waar onze burgemeester mee geconfronteerd is op sociale media, maar ook in het parlement, schokt ons. Er moet altijd ruimte zijn voor een goed democratisch debat over wat er mogelijk verkeerd is gegaan, en daar is en zal ook alle ruimte voor zijn. Maar dan wel op geïnformeerde gronden en met open vizier, en niet op basis van hearsay en hetze.
Racisme en uitsluiting
Mensen over de hele wereld komen in opstand tegen racisme en discriminatie. Laten we vanaf nu het gesprek daarover de dagkoersen laten bepalen. Op sociale media, in kranten en op tv, in het parlement en in de gemeenteraad. Want dat gesprek moet gevoerd worden. Femke Roosma: ‘Racisme en uitsluiting zijn overal, in de toegang tot zorg, in ons onderwijs, op het werk, bij sollicitaties, stages, bij de politie, en bij de belastingdienst. In alledaagse sociale interactie. Het toont zich soms in al haar lelijkheid, en soms is het subtiel. Mensen zijn het meer dan zat.’
Niet voor niets trok de indrukwekkende, vreedzaam verlopen demonstratie in Amsterdam Zuidoost maar liefst 11.000 mensen, van alle leeftijden, van alle kleuren. Het is een teken van de tijd. Sommigen van hen zetten zich al jaren onvermoeibaar in voor de strijd tegen racisme. Anderen tonen voor het eerst hun solidariteit. Samen leggen zij de basis voor maatschappelijke verandering, geïnspireerd door de moed en het doorzettingsvermogen van de Black Lives Matter-beweging.
Burgerrechten
Dit tegen de achtergrond van de coronacrisis, die nog steeds enorm verdriet veroorzaakt op allerlei manieren, en veel mensen hard blijft treffen. Fractievoorzitter Femke Roosma: 'Met elkaar moeten we werken aan nieuwe vormen van samenzijn en opkomen voor burgerrechten in de anderhalvemetersamenleving.’