Kies je kandidaat voor het Roze Lieverdje 2008!

GroenLinks Amsterdam reikt elke twee jaar het Roze Lieverdje uit aan een Amsterdammer die zijn of haar sporen heeft verdiend in de strijd voor seksuele diversiteit en homo-emancipatie. De prijs wordt uitgereikt op Valentijnsdag 14 februari 2008 om 17.30 uur bij het Lieverdje op het Spui door GroenLinks wethouder Marijke Vos en juryvoorzitter Mathieu Heemelaar.

KLIK OP DE POLL RECHTS OM JE STEM UIT TE BRENGEN!Klik hier voor de tussenstand.

Dit zijn de kandidaten in alfabetische volgorde:

1. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Met Krzysztof Dobrowolski-Onclin nomineren we tegelijk ook de gehele voorlichtersgroep van COC-Amsterdam. Krzysztof is al vele jaren als vrijwilliger coördinator van de voorlichtingsgroep. Jaarlijks worden 200 lessen gegeven door 35 vrijwilligers. Als coördinator heeft hij al velen enthousiast gemaakt, opgeleid en begeleid bij het voorlichten over homoseksualiteit op middelbare scholen, lerarenopleidingen en wat zich verder aandient. Hij doet dit met ongekende inzet en veel enthousiasme. Als geen ander krijgt hij jongeren zo ver na te denken over hoe homoseksualiteit een onderwerp is dat iedereen raakt. Onderwijs en voorlichting over seksuele diversiteit en bestrijding van homovijandigheid in het onderwijs heeft politiek prioriteit voor GroenLinks.

2. Marjan Sax

Marjan is al sinds 1970 een activistisch lid van de feministische en lesbische beweging in Nederland. Medeoprichter van Vrouwenhuis Amsterdam, Vrouwenstudies Universiteit van Amsterdam, de eerste vrouwenbar Saarein, Nederlandse lesbisch archief, actief in abortusstrijd in de jaren 80. Daarnaast oprichter van Mama Cash. Ze stond mede aan de wieg van Women Inc., een wekelijks platform voor vrouwen & politiek. Marjan is momenteel actief in ‘Vrouwen tegen uitzetting’, een netwerk van vrouwelijke asielzoekers, houdt zich actief bezig met internationale abortus hulpverlening in stichting Women on Web en is adviseur in de goede doelen sector, met veel aandacht voor rechten van vrouwen. Voor GroenLinks, dé emancipatiepartij, is zij een kanjer.

3. Karin Spaink

Karin heeft zich in woord en geschrift ingezet voor homo- en andere seksualiteit, voor alle genders enz. Bovendien is zij actief (geweest), vaak ook als bestuurslid in vele homo gerelateerde organisaties. Zij heeft strijd gestreden tegen de Scientology-kerk, voor emancipatie van seksuele diversiteit in de meest brede vorm: juist ook voor transgenders, voor seksfeesten. Zij is de verpersoonlijking van de bevrijding van de seksualiteit. Ook biseksualiteit is niet het vakje waarin ze zou passen. Van alle kandidaten is zij bij uitstek seksueel divers. Haar leven is te beschouwen als een continue coming out. Ook met de manier waarop zij omgaat met haar ziektes MS en kanker is zij baandoorbrekend. Zij stelt zich kwetsbaar op, laat foto’s publiceren van haar afgezette borst. Haar strijd voor privacybescherming is uniek in Nederland en sluit naadloos aan bij het gedachtegoed van GroenLinks.

De publieksstemming wordt gesloten op dinsdag 5 februari 2008.

De drie kandidaten zijn genomineerd door een jury, bestaande uit drie homo’s en twee lesbo’s van GroenLinks Amsterdam:

  • Elizabeth Boender (fractie GroenLinks Amsterdam-Noord)
  • Egbert Bouwhuis (bestuurslid federatie GroenLinks Amsterdam)
  • Mathieu Heemelaar (fractievoorzitter GroenLinks Westerpark)
  • Astrid Kuiper (fractievoorzitter GroenLinks Zeeburg)
  • Fjodor Molenaar (fractievoorzitter GroenLinks Centrum)

(Het smaldeel van de twee vrouwelijke leden van de jury heeft gezamenlijk evenveel stemmen als de drie mannelijke leden gezamenlijk bij het kiezen van de shortlist en bij het kiezen van het Roze Lieverdje).

Op Valentijnsdag 14 februari zal ook het Politiek Café van GroenLinks Amsterdam in het teken staan van het Roze Lieverdje. De drie genomineerden zullen er spreken, ook politici van verschillende politieke partijen komen aan het woord. Belangrijkste onderwerpen: wat is er politiek bereikt met het seksuele diversiteitbeleid en wat moet er nog gebeuren de komende jaren. Iedereen is welkom bij het Politiek Café. Het start om 20.00u in café P96, Prinsengracht 96, Amsterdam

Samen met de homogemeenschap zet GroenLinks zich in om de positie, veiligheid en zichtbaarheid van homo’s, lesbo’s bi’s en transgenders te verbeteren. Het eerste Roze Lieverdje is uitgereikt in 2006 aan pater Jan van Kilsdonk. Pater van Kilsdonk heeft tientallen jaren krachtige ondersteuning geboden aan honderden Amsterdamse homo’s die problemen ondervonden bij hun coming-out.