Vorig jaar schafte Amsterdam nagenoeg alle regels ten aanzien van woningdelen af. De belofte was simpel: door het loslaten van bijna alle regels komt er meer ruimte voor woningdelers. Alleen coalitiepartijen D66, VVD en SP stemden voor, de voltallige oppositie stemde tegen.

Binnen en buiten het stadhuis werd gewaarschuwd dat deregulering zou leiden tot grootschalige verkamering. Zo vreesde GroenLinks dat woningdelers - veelal studenten - zonder regels slachtoffer zouden worden van de rattenstreken van huisjesmelkers en torenhoge huren. Ook was het onduidelijk waar gedupeerde woningdelers zich konden melden bij een conflict met de verhuurder

Bij !WOON, de stichting voor ondersteuning van Amsterdamse bewoners, regent het enkele maanden na het ingaan van het nieuwe beleid klachten. En ook bij de ASVA studentenunie blijken berichten binnen te komen: huurders weten niet waar ze aan toen zijn, er blijken nauwelijks vergunningen aangevraagd. Particuliere verhuurders en zelfs de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties geven openlijk toe dat ze zich niets aantrekken van de regels.

Gefeliciteerd, u staat op straat!

Als woningdelers zich melden bij de gemeente en die constateert dat er niet voldaan is aan de regels dan krijgt de huurder gelijk. Het gevolg is echter: wellicht krijgt de verhuurder een boete, maar de huurder staat op straat. GroenLinks heeft de problematiek geagendeerd voor de eerstvolgende vergadering met de wethouder Wonen Laurens Ivens.

De gemeente staat erbij en kijkt ernaar. Aan zich anoniem meldende huurders, en aan Stichting WOON! geeft de gemeente aan dat ‘er een vergunning moet worden aangevraagd’. Dat niemand dat vervolgens doet, lijkt de gemeente voor kennisgeving aan te nemen. Dat geldt ook voor het feit dat huurders in de kou staan.

Vergunning vooraf, anoniem meldpunt en hoge boetes

GroenLinks wil het volgende: voor alle nieuwe woningdeelsituaties zou moeten gelden dat de gemeente eerst controleert op de minimale vergunningsvoorwaarden voordat het contract kan worden aangegaan. In de praktijk zal dat veel menskracht vergen, maar dat had men zich bij het afschaffen van de regels moeten bedenken.

GroenLinks wil dat stichting !WOON wordt verzocht om een anoniem meldpunt in te voeren en woningdelers actief aan te schrijven via de ASVA en andere kanalen. Aan malafide verhuurders zou een torenhoge, voorwaardelijke boete kunnen worden opgelegd: tienduizenden euro’s, net als bij illegale hotels, met als belangrijk verschil dat de boete wordt verlaagd zodra aan alle woningdelers een redelijk alternatief is geboden.