In de afgelopen gemeenteraadsvergadering besloot de raad over de uitwerking van de afspraken tussen de gemeente, de woningcorporaties en de Huurdersvereniging Amsterdam. Hoewel er goede afspraken gemaakt zijn over de betaalbaarheid van sociale huurwoningen, vindt GroenLinks het totaalpakket aan afspraken onvoldoende. Naast te weinig duurzame ambities en maatregelen is niets gedaan met de unanieme oproep van de Huurdersvereniging Amsterdam over het stevig matigen van de verkoop van sociale huurwoningen. Vooral binnen de Ring leidt die verkoop tot steeds minder gemengde – en dus steeds minder Amsterdamse - wijken.
Haags beleid kost duizenden sociale huurwoningen
Het feit dat rijk en arm door elkaar heen wonen is al sinds eeuwen onderdeel van de kern van het succes van Amsterdam. Dat, en de mogelijkheid om ook met een laag inkomen in de stad te kunnen wonen, zorgt ervoor dat Amsterdam sinds jaar en dag een plek is waar mensen emanciperen, en waar alle soorten en maten elkaar kunnen ontmoeten, en van elkaar kunnen leren. De diversiteit en emancipatie die zo onmiskenbaar bijdragen aan Amsterdam staan steeds meer onder druk.
Door Haags beleid van PvdA en VVD zullen duizenden sociale huurwoningen van particuliere eigenaren binnen de ring, zodra de huidige huurder opzegt, boven de sociale huurgrens schieten en voor het dubbele tarief of meer in de vrije sector terechtkomen. Daarnaast dragen de verhitte woningmarkt en exploderende ontwikkelingen als Airbnb nu al bij aan het opdrijven van huren en woningwaardes. Binnen de Ring is daarnaast weinig onbebouwde grond beschikbaar: het bijbouwen van sociale huurwoningen kan hier dus nauwelijks. De door de coalitiepartijen overeengekomen ondergrens van 187.000 sociale huurwoningen komt snel in zicht.
Veel wijken binnen de Ring steeds minder gemengd, verkoop gaat door
Nu al blijkt uit cijfers van de gemeente zelf dat er in ieder geval acht Amsterdamse buurten zijn waar het aantal sociale huurwoningen onder de ondergrens van 35% is gezakt. Al die buurten liggen binnen de Ring. De zorg dat dit deel van Amsterdam een reservaat voor de rijken zal worden, met alle on-Amsterdamse gevolgen van dien, is voor GroenLinks al langer reden om tegen verkoop van sociale huurwoningen te zijn, met name binnen de Ring. Vanwege de enorme woningwaardes is het voor corporaties het aantrekkelijkst om juist daar te verkopen. Wat verkocht wordt, komt binnen de Ring nooit meer terug. Als sociale huurwoningen worden bijgebouwd, zal dat immers met name buiten de Ring gebeuren.
De Huurdersvereniging Amsterdam nam, gelijktijdig met de behandeling van de afspraken met corporaties en gemeente, een motie aan die verdere verkoop van sociale huurwoningen verwierp. Ondanks pogingen van GroenLinks en andere oppositiepartijen om wethouder Laurens Ivens op te dragen om over verkoop en menging nieuwe afspraken te maken, stemden coalitiepartijen SP, D66 en VVD in met ongewijzigde afspraken.
Linkse raadsmeerderheid
In de Amsterdamse gemeenteraad is nog altijd een linkse meerderheid. In de plannen voor Oostenburg zijn door een samenwerking van SP, GroenLinks en PvdA meer sociale huurwoningen vastgelegd dan in het oorspronkelijke voorstel. Dat is mooi, want Oostenburg is een van de weinige kansen om sociale huur binnen de Ring toe te voegen, en waarschijnlijk de allerlaatste kans in Amsterdam Centrum. Af en toe weet die linkse meerderheid dus een vuist te maken. Bij het vaststellen van de plannen voor het Middeneiland van IJburg stemde de SP echter weer in met een te laag percentage sociale huur. Een standvastige linkse meerderheid en de bereidheid om bijvoorbeeld minder grondinkomsten te accepteren, zouden het rijkenreservaat binnen de Ring wellicht nog kunnen voorkomen. Alleen door het beëindigen van de verkoop van sociale huurwoningen en door het consistent inzetten op het bijbouwen van genoeg sociale huur in alle individuele bouwplannen, kan Amsterdam het tij nog enigszins keren.