In de Folia verscheen deze week het volgende opinieartikel van Evelien van Roembrug:
"Wat jammer nou dat het nieuwe bestuur van de ASVA haar bestuursjaar begint met een misser. ´Van Poelgeest doet te weinig`, kopt een onsamenhangend en slecht geïnformeerd artikel op hun website van 15 oktober, daarmee verwijzend naar de GroenLinks wethouder die mede verantwoordelijk is voor studenten- en jongerenhuisvesting. Nu voelt ook de GroenLinks fractie in de gemeenteraad regelmatig het College van B&W aan de tand over de voortgang in deze portefeuille, maar het bericht van de ASVA doet geen recht aan de moeilijkheden in dit dossier én de stappen die de afgelopen maanden zijn genomen. Tegelijk rept de ASVA met geen woord over de problematiek omtrent niet-studerende jonge Amsterdammers en lijkt het nieuwe bestuur dus te handelen volgens het adagium ´eigen jongeren eerst´.

De krapte op de woningmarkt voor studenten en jongeren staat hoog op de agenda sinds GroenLinks samen met de PvdA de stad bestuurt. De plannen om de woningnood onder deze groepen op te lossen werden echter – het moet gezegd – niet direct voortvarend aangepakt. De afgelopen drie jaar is van de 7600 geambieerde studentenwoningen ongeveer de helft gerealiseerd. Dat ligt deels aan een gebrek aan prioriteit bij het College, maar de bal mag niet alleen bij het stadsbestuur worden gelegd. In het afgelopen recessiejaar stonden corporaties – die daadwerkelijk de woningen moeten bouwen; de gemeente kan hen enkel stimuleren – niet te springen om te investeren in verliesgevende kleine woningen. Bovendien werkt de rijksoverheid niet mee: door de afschaffing van de huurtoeslag in 1997 is het voor ontwikkelaars tamelijk oninteressant geworden om onzelfstandige woonruimte te bouwen. De wettelijke regels omtrent tijdelijke woningen, zoals de containers aan de Stavangerweg en de Wenckebachweg, maken het ook niet mogelijk om dit soort oplossingen voor langere tijd te bewerkstelligen.

Desalniettemin heeft het College van B&W nu samen met de universiteiten, hogescholen en woningbouwcorporaties een plan gemaakt om alsnog 4500 studentenwoningen te realiseren vóór het eind van 2010. Daarbij worden diverse mogelijkheden tegelijkertijd gecreëerd: nieuwbouw, transformatie van kantoren, tijdelijke huisvesting en labelen in de bestaande voorraad. Dat laatste betekent dat woningen die vooralsnog open zijn om door iedereen gehuurd te worden, enkel en alleen voor studenten zijn bestemd. Dit ambitieuze plan heeft met een flinke pot geld vanuit de gemeente goede kans van slagen.

Veel slechter gaat het met de jongerenhuisvesting. Dat zijn woningen voor de 40.000 niet-studerende jongeren in Amsterdam. Deze zijn niet zo mondig, omdat het ASVA-bestuur niet meer voor hen pleit. Dat maakt hun problematiek echter niet minder belangrijk. Gebrek aan goede woonruimte is bij één op de vijf jongeren de oorzaak van vroegtijdig schoolverlaten. Meer dan de helft van de grote gezinnen in Amsterdam leeft in een te kleine woning (meer dan vijf personen op minder dan 60 m2). Onder Turkse en Marokkaanse huishoudens is dit aandeel zelfs driekwart. Hierdoor dreigen dergelijke jongeren buiten de boot te vallen omdat ze belemmerd worden in de ontplooiing van hun talenten.

De ASVA heeft zich vroeger – terecht – ingezet voor huisvesting voor álle jongeren, studerend of niet. Het is dan ook opvallend dat het nieuwe bestuur nu in alle toonaarden zwijgt als het om jongerenhuisvesting gaat. Nog opvallender is het feit dat de ASVA hierin gesteund wordt door de fractievoorzitter van D66, die in de gemeenteraad absolute voorrang claimde en daarmee de overige jongeren laat vallen. Daarmee laat deze ‘sociaal’ liberale partij haar ware gezicht zien. Jongeren die net het VMBO hebben afgerond en nu als leerling-banketbakker of bouwvakker aan de slag gaan: D66 laat ze in de kou staan. En de ASVA ondersteunt dit door in de Peper (hun nieuwsbrief) met D66 te dwepen.

Voor GroenLinks zijn zowel jongeren als studenten van even groot belang. Dat is de reden waarom wij de afgelopen jaren gehamerd hebben op het halen van de doelstelling van 7600 studentenwoningen, en dat is ook de reden waarom we nu een Deltaplan Jongerenhuisvesting willen. Het voorstel daarvoor hebben wij vorige week ingediend in de gemeenteraad. Het is namelijk van cruciaal belang dat jongeren – net zoals studenten – zich kunnen ontwikkelen en op eigen benen leren staan. Amsterdam is een emancipatiestad. Voor de ASVA en D66 geldt dat helaas alleen voor studenten, maar voor GroenLinks geldt dit voor andere jongeren net zo goed."

Evelien van Roemburg is Amsterdams gemeenteraadslid voor GroenLinks, student politicologie en promovenda aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.