Vanaf 22 januari 2020 hebben we een nieuw raadslid in onze fractie; Jenneke van Pijpen. Wie is ze? Wat drijft haar? En wat zijn haar plannen? We vragen het hieronder.

Wie ben je?

Ik ben Jenneke, 54 jaar en geboren in Amsterdam. Toen ik klein was, kampte de stad ook met een woningnood. Mijn ouders verhuisden daarom uit Amsterdam, omdat met vier kinderen op een tweekamerwoning toch wat krapjes was. Ik ben op mijn 20e in Amsterdam komen studeren en nooit meer weggegaan.

Waarom ben je actief geworden voor GroenLinks?

Ik ben GroenLinkser in hart en nieren, en ben niet lang na de oprichting lid geworden. Ik wil leven in een wereld waarin mensen en de natuur in al hun diversiteit van waarde zijn en waarin we in vrijheid met elkaar leven. En dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar daar moet je dagelijks voor knokken. Van klein naar groot; de aanpak van de klimaatcrisis, tot het regelen van zorg voor kwetsbare mensen. Daar draag ik graag aan bij.

Wat was de aanleiding om je verkiesbaar te stellen?

Wat is er mooier en eervoller dan bij te dragen aan het bestuur van Amsterdam? Ik werk graag in een omgeving waarin ik vol ideeën en energie aan de slag kan om problemen aan te pakken.

Wat betekent Amsterdam voor jou?

Amsterdam is voor mij de stad van vrijheid om te zijn wie je bent en waarbij we elkaar ruimte en ondersteuning bieden om daarin een goed leven te hebben. Bovendien vind ik Amsterdam ook gewoon heel erg mooi!

Je gaat je bezighouden met o.a. zorg, en het groen in de stad. Wat wil je daar bereiken als raadslid?

De zorg is een belangrijke rode draad in mijn loopbaan. Sinds 1994 werk ik in allerlei verschillende rollen voor de zorg. Nu ga ik dat vanuit de politiek doen. Ik wil graag bereiken dat het aanbod van zorg- en welzijnsvoorzieningen in Amsterdam van hoog niveau is. 

Juist in de zorg hebben ook andere partijen (zoals het Rijk) een grote rol en Amsterdam moet waar nodig ook hen bij de les houden. Alleen zo kunnen regelen we goede zorg voor alle Amsterdammers, dicht bij huis. Kijk maar naar het faillissement van het Slotervaartziekenhuis, wat betekent dat voor de Amsterdammers? En wat dacht je van de noodzakelijke groei van ouderenzorg; er zijn heel veel nieuwe verpleeghuisplaatsen nodig. Hoe gaan we dat realiseren? 

Naast zorg ga ik me ook bezig houden met het groen in de stad. Ik wil graag veel aandacht geven aan de Amsterdamse parken. Ik was tot vorige week bestuurslid van de Vrienden van het Westerpark en heb daardoor al het nodige aan kennis opgedaan. We hebben de parken hard nodig voor de Amsterdammers in een drukke stad. Daarin investeren, behouden en waar mogelijk uitbreiden vind ik heel belangrijk. 

Wil je de Amsterdammers nog wat meegeven?

Ik maak graag gebruik van kennis en ideeën van Amsterdammers, dus laat van je horen. Ik wil graag jullie vertegenwoordiger zijn in het omzetten van de GroenLinks idealen.

Jenneke van Pijpen gaat de volgende portefeuilles doen: Zorg en Welzijn, Ouderen, Voedsel, Reiniging, Dierenwelzijn, Openbare ruimte en Groen (tweede woordvoerder). Je kunt haar mailen via j.van.pijpen@amsterdam.nl