Vanmorgen heeft Jasper Groen het startschot gegeven voor de Electric Tour 2015 van Pure Energie. Hieronder blogt hij daarover.

Auto’s en lokaal klimaatbeleid

Ik ben ontzettend blij dat een eminent gezelschap zich vandaag in Amsterdam verzameld heeft voor de start van de Electric Tour. De eerste reden voor mijn blijdschap is dat auto’s raar genoeg nogal eens onderbelicht blijven in het gemeentelijke klimaatbeleid. De aandacht is vaak gevestigd op particuliere huishoudens; huizen moeten geïsoleerd worden, bewoners krijgen subsidie voor zonnepanelen en tips over zuiniger energiegebruik. Zonder meer is dat belangrijk. Want in Amsterdam wordt 20% van de CO2-uitstoot veroorzaakt door particuliere huishoudens. Maar dat is net zo veel als de uitstoot door auto’s, want ook 20% van alle CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door wegverkeer.

Auto’s en klimaatbeleid

Het is vreemd dat auto’s in het klimaatbeleid relatief weinig aandacht krijgen.

Dat wil zeggen; als er al over auto’s gesproken wordt, dan is dat doorgaans in termen van ‘luchtkwaliteit’. Door het inademen van roet en fijnstof leven Amsterdammers gemiddeld een stuk korter dan elders. En dus worden milieuzones ingevoerd, autoluwe gebieden aangewezen en wordt autobezit ontmoedigd. En, de laatste jaren, komt er stapje voor stapje ook wat aandacht voor elektrische auto’s. Heel terecht en goed allemaal, want roet en fijnstof zijn stille moordenaars. Maar…

Voor het klimaat levert het allemaal minder op. Want elektrische auto’s veroorzaken weliswaar nauwelijks luchtvervuiling; als de stroom waarop ze rijden uit een Poolse bruinkoolcentrale komt, blijven onze longen schoon, maar doen we niets (of te weinig) voor het klimaat. Het is daarom heel goed dat Pure Energie met deze tour aandacht vraagt voor elektrische auto’s op groene stroom.

Het belang van stedelijk klimaatbeleid

Een andere reden dat ik zo blij ben met deze tourstart hier in Amsterdam is dat die de aandacht vestigt op het belang van stedelijk klimaatbeleid.

Momenteel zijn alle ogen gericht op de wereldtop in Parijs. En ligt de rechtelijke uitspraak t.g.v. Urgenda, die de Nederlandse Staat verplicht haar klimaatdoelstellingen na te leven, nog vers in het geheugen. Ik ben uitdrukkelijk van mening dat steden bij het behalen van die doelstellingen een cruciale rol hebben te vervullen. En nadrukkelijk ook ten aanzien van elektrische auto’s.

De elektrische infrastructuur moet hier, in de stad, worden aangelegd. Zowel met een netwerk van langzame laadpalen als met snelladers, als met een smart-grid. De stad kan bevorderen dat er voldoende groene stroom beschikbaar is voor al die wagens door middel van zonnepanelen en windmolens. En je kunt elektrische auto’s voordeeltjes gunnen, zoals een lager parkeertarief.

Klimaatbeleid is lokaal beleid

Klimaatbeleid is nadrukkelijk óók lokaal beleid. Als een welvarende stad als Amsterdam, met drie universiteiten en tal van innovatieve bedrijven er al niet in zou slagen haar CO2-uitstoot terug te dringen, kunnen we eigenlijk niet verlangen of er op rekenen dat dit elders wel gebeurt. Kortom, Amsterdam moet het klimaatbeleid lokaal in beweging brengen.