“Het aantal buurthuizen neemt in rap tempo af. Gemeenten vragen meer inzet van burgers om de resterende wijkcentra overeind te houden. Maar beheer, exploitatie en onderhoud zijn voor vrijwilligers vaak te complex.”
En wat zegt een Delftse PvdA-wethouder die acht buurthuizen sluit, daar dan over? 'Het is pijnlijk, maar we hebben geen keuze. We gaan voor de activiteiten, niet voor de stenen. In de overgebleven centra verwachten we meer zelfredzaamheid van de gebruikers.'
Dat bericht de Volkskrant van vandaag.
Zelfredzaamheid. Eigen Kracht. Burgerkracht. Mooie termen die voortkomen uit de pogingen om bemoeizuchtige gemeenten, welzijnsstichtingen en zorgaanbieders weer in hun hok te stoppen. Overheden en instanties die “liefdewerk, oud papier” en burenhulp professionaliseerden, het in een (vaak niet zo) efficiënt managementmodel stopten en daarmee betrokken burgers buiten sloten.
Zelfredzaamheid, Eigen Kracht, Burgerkracht zijn woorden die horen bij een beweging van mensen die ook zelf verantwoordelijk willen zijn voor solidariteit en autonomie en die vinden dat de overheid en andere instanties dat van hen hebben afgepakt.
Zelfredzaamheid, Eigen Kracht, Burgerkracht. Het zijn termen die de overheid in zijn bezuinigingswoede tegenwoordig aardig heeft geperverteerd. Want ze worden inmiddels ook gebruikt als schaamlapje voor bezuinigingen op taken die de overheid helemaal niet van burgers heeft afgepakt, maar die ze gewoon zou moeten uitvoeren. Of waar ze in ieder geval geld voor ter beschikking zou moeten stellen. Een buurthuis exploiteren is echt een slag ingewikkelder en kostbaarder dan het organiseren van buurtactiviteiten. Omgaan met mensen met een psychische stoornis is stukken moeilijker dan een taak op je te nemen die je krijgt toebedeeld na een Eigen Kracht Conferentie over het moeilijke gezin dat naast je woont.
Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen. Zelfredzaamheid, Eigen Kracht en Burgerkracht zijn woorden die horen bij burgers die actief willen zijn voor een samenleving waar ze het zelf voor het zeggen hebben. Als de overheid er over begint, wordt er voor je het weet een buurthuis over de heg geflikkerd.