8 Maart werd internationale vrouwendag op veel plaatsen in Amsterdam gevierd. Tania Barkhuis was in het kielzog van Andrée van Es bij twee aanwezig, die georganiseerd werden door vrouwenorganisaties met een migrantenachtergrond.
Blog Tania Barkhuis
De eerste bijeenkomst werd georganiseerd door Vrouwen Platform ZijN en Camellia. Platform ZijN werd opgericht onder het thema “Crisis is een kans!” als een samenwerking van veel vrouwenorganisaties en met een tweezijdig doel: het bieden van een vrouwelijk perspectief op actuele maatschappelijke vraagstukken om te inspireren tot creatieve en nieuwe oplossingsrichtingen en het stimuleren van de economische, maatschappelijke en politieke participatie van vrouwen.
De tweede bijeenkomst was Women East Bazar; een inspirerende en gezellige middag voor vrouwen van Amsterdam-Oost die iets willen ondernemen en actief in het leven staan. Doelstelling is te bespreken dat in deze tijd van crisis en een krappe arbeidsmarkt veel vrouwen zelf zoeken naar mogelijkheden en toegang tot de arbeidsmarkt. Zij worden actief, ontdekken hun talenten en geven een nieuwe wending aan hun carrière.
Rolmodellen
Wat mij imponeerde waren de vrouwelijke ondernemers met een migrantenachtergrond die gepresenteerd werden als rolmodel: 5 of 8 bedrijven geleid door een vrouw, 50 tot 100 mensen personeel, gedreven vrouwen met een fascinerende geschiedenis.
Eerste of tweede generatie, allemaal stralen ze energie en kracht uit. Ze vertellen over hun “gat in de markt” in de kinderopvang of schoonmaakbranche. Gevraagd naar hoe ze tot de eerste stap zijn gekomen klinkt hun devies: “Jezelf ontwikkelen begint met werken. En dat is niet altijd leuk, soms ook zwaar, maar je bent wel financieel onafhankelijk. En je man dan? Die heb ik ook mee opgevoed. Mijn vriendinnen vragen soms verbaasd of het wel een echte Marokkaanse man is. Maar dat is hij wel, we hebben onze beide behoeftes besproken en hij is akkoord dat ik doe wat ik wil.”
Verbondenheid
Beide bijeenkomsten werden met een lange rij vrouwen afgesloten. Platform ZijN riep de sponsors op het podium, en daar kwamen 10 middelbare Turkse vrouwen met hoofddoekjes op het podium staan: advocaten, kinderopvangwerkgevers, verzekeraars, allemaal succesvol en financieel bijdragend aan deze studieavond. Women East Bazar sloot af met een modeshow door St Elance van biculturele meiden in traditionele kledij.
De overeenkomst: trotse vrouwen die zich zelf ontwikkelen, aanpakken wat ze als een kans zien en er voor gaan. MKB betekent nu voor mij Multiculturele Keien van Bazinnen.