Initiatiefvoorstel schoolreis voor iedereen is aangenomen

Meegaan met het schoolreisje, schoolkampen en andere leuke activiteiten zijn onvergetelijke momenten van een schoolkind. En met name voor kinderen uit armere gezinnen is dat een van de weinige momenten van een écht uitstapje.

GroenLinks, Pvda en de SP kregen signalen dat Amsterdamse kinderen worden uitgesloten van schoolreisjes en schoolvieringen omdat de ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen betalen. Dat is voor een kind pijnlijk en deze ervaring blijft hen de rest van hun leven bij. Bovendien missen de kinderen een belangrijke en leuke leerervaring.

Vooral op scholen waar armoede, schuldenproblematiek en achterstand een rol speelt, is het ophalen van de ouderbijdrage vaak lastig. Stichting Leergeld, een organisatie waar ouderen met betalingsproblemen voor de ouderbijdrage kunnen aankloppen, concludeerde vorig jaar dat het aantal ouders die niet kunnen betalen stijgt. Dit is onacceptabel, want kinderen mogen niet op deze manier de dupe worden van de financiële situatie van ouders. 

GroenLinks, PvdA en SP schreven samen een initiatiefvoorstel om hier een eind aan te maken. In het voorstel staat dat er een fonds opgericht moet worden waar ouders en scholen beroep op kunnen doen om deze leerlingen alsnog mee te laten gaan. Vorige week werd het initiatiefvoorstel aangenomen.

Het initiatiefvoorstel is hier te vinden.