Bij het referendum over IJburg (in 1997) is een van de zware beloftes aan de stemmers geweest dat het weliswaar een flink stuk uit de stad was maar ‘geloof ons nou, beste kiezer, u kunt straks uw fiets meenemen in het OV naar IJburg’. De gemeenteraad heeft al een jaar of vier geleden een motie aangenomen dat het er nou eindelijk eens van moest komen.

GroenLinks strijdt al jaren om de belofte van het toenmalige college ingelost te krijgen. Maar nu gaat zelfs de voorzitter van rezigersvereniging ROVER – Rikus Spithorst – betogen dat die fietsplekken helemaal niet nodig zijn… Misschien heeft Spithorst nog nooit op de haltes in IJburg gesproken met teleurgestelde fietsers die er niet meer bij kunnen, en die je dan vertellen dat ze daar altijd van uit gingen toen ze besloten daar te gaan wonen. Of mensen op IJburg die graag de fiets nemen om naar de stad te gaan, maar die het niet zo prettig vinden om ’s avonds in het donker over de lange hoge bruggen terug te moeten fietsen. Of als het plenst.

De vorige wethouder – VVD’er Mark van der Horst - (dezelfde die ook heel lang vond dat een tram naar IJburg nog niet hoefde) traineerde de realisatie van fietsplekken in de IJtram voortdurend. Het was nog niet nodig, en de Combino’s waren er ongeschikt voor. Ja, als je de verkeerde trams aanschaft terwijl je weet dat er ook fietsen bij moeten, dan is het te begrijpen dat de kiezer zich bedrogen voelt. Omdat er inmiddels een politieke constellatie is in Amsterdam die gelukkig meer opheeft met OV, én met de fiets, wordt nu tenminste eindelijk uitvoering gegeven aan de wens van de raad.

- Wat Spithorst niet vermeldt is dat er behalve deze ombouw van twee (!!) van de tramstellen, ook extra trams gaan rijden in de spits. Omdat het inmiddels lekker druk is in die spits, want IJburg groeit gestaag door.
- Spithorst denkt dat het gevaarlijk is. Geldt dat niet in al die buurlanden waar dit gewoon kan, zoals Duitsland (wel eens in de Berlijnse S-bahn gekeken?) of Kopenhagen. Die fietsen staan vast, niks aan de hand.
- De voorzitter van ROVER is ook bang voor vieze kleren. Wat een kul! Of wil Spithorst zeggen dat vanwege de vuile kleertjes ook geen fietsen meer op bijvoorbeeld de pont mogen?
- En passant roept Spithorst ook nog dat 95% van de reizigers niet invalide is, en geen kinderwagen of fiets wil meenemen. Heeft Spithorst zich ook afgevraagd hoeveel mensen dat wel zouden willen en ook hebben geprobeerd, maar na enkele keren hun neus gestoten te hebben, het niet meer proberen? En toch maar weer de auto nemen, of uren moeten wachten op het speciaal vervoer?

Hou toch eens op met dat tegen elkaar uitspelen van mensen die allemaal recht hebben op goed OV! Inderdaad, openbaar vervoer moet gebaseerd zijn op solidariteit, en de strijd voor OV zou dan ook moeten gaan over meer en beter in plaats van over wij wel en jullie niet. Er moeten gewoon meer trams en bussen komen, die goed toegankelijk zijn voor invaliden, rollators, kinderwagens… en op die lange afstanden ook voor fietsers. Zeker als dat als lokkend argument gebruikt is om een referendum te winnen!

De gemeente lost eindelijk, eindelijk de belofte in die in 1997 bij het referendum over IJburg is gedaan: het is ver, maar vertrouw erop, u zult uw fiets kunnen meenemen. IJburg blijft voorspoedig uitbreiden, en de IJburgers houden van fietsen. GroenLinks is blij dat dit college nu voorvarend aan de slag gaat hiermee. Het kunnen vervoeren van je fiets naar de stad kan nét het verschil maken tussen wel en niet in de auto stappen. En dat zou Spithorst als belangenbehartiger van OV-reizigers belangrijk moeten vinden.

Jeanine van Pinxteren, gemeenteraadslid