Op 6 juni presenteerde het bedrijf Hyperloop One een visie waarin steden verbonden worden door de Hyperloop. Met dit revolutionaire transportmiddel worden passagiers in voertuigen razendsnel door een buis van de ene naar de andere plek gebracht. Het zou sneller en comfortabeler dan luchtvaart kunnen zijn. Ook is het in ieder geval veel duurzamer. Voor de Hyperloop zijn immers geen fossiele brandstoffen nodig. Zo'n ontwikkeling kan GroenLinks Amsterdam natuurlijk niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. Daarom diende ons raadslid Jasper Groen raadsvragen in.
Hyperloop kan mogelijk voor Amsterdam een heleboel problemen oplossen. Schiphol verspreidt veel fijnstof over een heel groot oppervlakte wat slecht is voor de gezondheid van omwonenden. Bovendien veroorzaakt de luchthaven een hoop geluidsoverlast, waardoor er ondanks de hoge woningnood in de omgeving op veel plaatsen niet gebouwd kan worden. Onlangs werd duidelijk dat uitbreiding van het aantal vluchten op Schiphol ook nog tot onveilige situaties dreigt te leiden. Minister Schulz van infrastructuur zegt dan ook niet voor niks dat ze binnen een maand het onderzoek naar de haalbaarheid van een testlocatie voor een hyperloop in Nederland wil afronden.
Jasper Groen heeft bij debatten over de toekomstige ontwikkeling van Schiphol vaker aandacht gevraagd voor het belang van hyperloop voor de toekomst van Schiphol en Amsterdam. Nu lijkt die ontwikkelingen in een stroomversnelling te komen. Dat biedt kansen voor Amsterdam en omliggende gemeenten, maar die moeten we dan wel grijpen. Daarom zouden de gemeente Amsterdam de hyperloop van harte moeten omarmen en ondersteunen. Sterker nog, Schiphol zou nu al moeten kiezen voor een toekomst als hyperloopstation en geen riskante investeringen mogen doen waarvan het terugverdienen (te) afhankelijk is van de luchtvaart. Tenslotte moeten Amsterdam en Schiphol zich dus nu al aanmelden als de eerste locatie waar hyperloop in Nederland wordt aangelegd.