Sinds een aantal jaren legt de Dienst Werk en Inkomen (DWI, opvolger van de sociale dienst) huisbezoeken af aan cliënten om fraude beter te kunnen bestrijden.

Zo controleert de DWI bijvoorbeeld of iemand die heeft opgegeven alleen te wonen niet toch stiekem samenwoont. De controles hebben de DWI in 2005 een besparing van 27 miljoen euro opgeleverd. Ook waren er 1100 mensen die er na een bezoek van de DWI juist op vooruit zijn gegaan, doordat ze bijvoorbeeld zonder dit zelf te weten recht hadden op bijzondere bijstand.

De fractie van GroenLinks steunt dit beleid, maar vindt wel dat hierbij uiterste zorgvuldigheid moet worden betracht, met name als het gaat om de bejegening van mensen door de DWI en de rechten en plichten van bijstandsgerechtigden. Fractievoorzitter Judith Sargentini: ‘Het is niet niks om controleurs over de vloer te krijgen die je het hemd van het lijf vragen en willen weten wat je allemaal in je huis hebt staan. Mensen kunnen dit als heel intimiderend ervaren.’ Bovendien weten veel mensen niet wat hun rechten zijn. Zo mogen controleurs niet zomaar kasten opentrekken en aan spullen zitten en kan een cliënt ook vragen om een andere keer terug te komen als het bezoek slecht uit komt. Wethouder Aboutaleb heeft, naar aanleiding van vragen van de SP, beloofd de voorlichting hierover te verbeteren en cliënten eerder (dus niet pas als de controleurs al voor de deur staan) op hun rechten en plichten te wijzen. Bovendien hebben PvdA en GroenLinks in het programakkoord afgesproken dat er een klachtenlijn komt.