In antwoord op het onzalige idee van Minister Donner om de stadsdelen af te schaffen lanceert GroenLinks Amsterdam het voorstel van het Stadsparlement. Het voorstel gaat in op de behoefte de bestuurlijke drukte te verminderen, regionale en lokale ontwikkelingen met elkaar te verbinden en democratie dichtbij de burger te organiseren. Uitgangspunt daarbij zijn lokale democratie en grootstedelijke slagkracht.

Kern van het voorstel is een stadsbreed parlement van gekozen volksvertegenwoordigers die zowel grootstedelijk als lokaal verankerd zijn. Dit parlement wordt samengesteld middels directe verkiezingen van zeven districtsraden van maximaal 11 mensen. Deze zeven districtsraden te samen vormen het stadsparlement van maximaal 77 personen. Het stadsparlement controleert een centraal bestuur van ten hoogste acht wethouders. De districtsraden kiezen uit hun midden en controleren zeven lokale besturen van drie bestuurders. Op deze manier neemt het aantal politici af van 285 naar maximaal 85. Het voorstel biedt de mogelijkheid dat ook andere gemeenten in de Metropoolregio zich in de toekomst kunnen aansluiten bij het stadsparlement via dezelfde formule.

Fractievoorzitter Marieke van Doorninck:

“Het voorstel is een interessante mengvorm van een districtenstelsel en evenredige vertegenwoordiging. Het voorkomt op lokale schaal 'ambtenaren zelfbestuur' en zorgt voor voldoende lokale binding van politici en bestuurders, terwijl op de schaal van de metropool effectief geopereerd kan worden in een wereld die steeds internationaler wordt.”

Deze bestuurlijke inrichting is, anders dan het kabinetsvoorstel, een inrichting ‘op de groei’. In het stadsparlement is een goede spreiding van parlementsleden over de stad beter geregeld dan nu het geval is en worden zij door de constructie gedwongen om zowel de grote lijnen te kunnen uitzetten als lokale belangen te behartigen. Het maakt van de stad nog meer Een Amsterdam, zonder dat lokale autonomie verdwijnt.

Van Doorninck

"op deze manier kunnen bestuurders en vertegenwoordigers dichtbij de bewoners en hun initiatieven en behoeftes blijven staan. Beleid blijft dus ontstaan vanuit die praktijk. En tegelijkertijd kunnen ze hun besluiten afwegen in het licht van de situatie in heel Amsterdam. En prachtig als we zonder de bewoners te verliezen kunnen doorgroeien naar een Metropool."

Hetty Welschen, Deelraadswethouder Amsterdam West

“Grootstedelijke slagkracht is essentieel voor de toekomst van de metropoolregio Amsterdam, om internationaal concurrerend te blijven met Europese steden zoals Kopenhagen, Barcelona, Londen en Berlijn. Om in dit krachtenveld te kunnen overleven is het van belang om keuzes die het lokale niveau ontstijgen op regionaal niveau in samenhang te  maken.”

Lieke Thesingh, portefeuillehouder Amsterdam Oost

"Het stadsparlement combineert lokale democratie met een slagvaardige metropoolregio en dan ook nog eens met minder politici. Hoeveel winst wil je hebben?”

Paulus de Wilt, portefeuillehouder Amsterdam Nieuw-West

“Met het wetsvoorstel afschaffen deelgemeenten dat Donner naar de Staten Generaal verzonden heeft, wordt gemeentelijke autonomie aangetast en democratie vervangen door bureaucratie. GroenLinks grijpt het wetsvoorstel aan om een fundamentele discussie over een toekomstvast bestuurlijke stelsel te voeren en daarbij een relatie te leggen met de grote uitdagingen waar de stad en de regio zich de komende 10 jaar voor gesteld zien”

Dirk de Jager,  portefeuillehouder Amsterdam West

“Het stadsdelenstelsel in Amsterdam heeft de stad in de afgelopen jaren veel goeds gebracht. Lokale bestuurders zijn toegankelijk, afrekenbaar en weten wat er speelt. In het Stadsparlement krijgen alle delen van de stad aandacht, en kansen voor gebiedsontwikkeling worden niet over het hoofd gezien.”

Kees Diepeveen, portefeuillehouder Amsterdam Noord

“Het zet Amsterdam, met minder politici maar met behoud van democratische legitimatie, bestuurlijk in de startblokken voor de onvermijdelijke komst van de metropoolregio."