Als je schulden hebt en je zorgen moet maken of je deze maand de huur wel kunt betalen, leidt dat tot een heleboel stress. Probeer dan nog maar je administratie op orde te krijgen of je werk goed te doen. Laat staan nadenken over de toekomst. We zijn blij dat het college er voor gaat zorgen dat deze mensen een adempauze krijgen. 

Voor veel mensen in onze stad is het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. 38.000 huishoudens hebben problematische schulden – dat betekent dat ze zonder hulp hun schulden niet kunnen terugbetalen. En daar komen nog dagelijks nieuwe Amsterdammers bij: vooral het aantal jongeren met schulden groeit. Zij hebben door verkeerde keuzes of stomme pech ineens een hoge schuld.

Vaak komen mensen niet uit de schulden omdat rekening na rekening op de deurmat valt. Schulden worden zo onoverzichtelijk, dat ze niet meer weten waar te beginnen met terugbetalen. Als er inkomen of zorgtoeslag binnenkomt, moet daarmee meteen de urgentste rekening worden betaald. En dan is het al helemaal onrechtvaardig als je diep in de schulden nog aan je eerste baan moet beginnen, of door de stress niet kan functioneren in je studie.

Adempauze

Dorrit de Jong stelde daarom vorig jaar voor dat de gemeente jongeren een adempauze geeft om hun zaken op orde te krijgen. Die krijgen ze nu de gemeente schulden van ze gaat overnemen. Vandaag presenteerde wethouder Moorman de plannen in haar Agenda Armoede en Schulden 2019-2022.

De gemeente gaat voortaan onderhandelen met de schuldeisers over kwijtschelding en een terugbetalingsregeling – zonder dat iemand direct in een heel schuldhulpverleningstraject hoeft te starten. Ze beginnen met jongeren. Dat is goed, omdat zij recht hebben om met een schone lei het volwassen leven te beginnen. 

GroenLinks presenteerde vorige jaar het pamflet ‘Nederland uit de schulden’. Daarin leggen de fractievoorzitters uit de zeven grootste steden, samen met de Tweede Kamerfractie uit hoe ze Nederlanders uit de schulden willen helpen.