Staatssecretaris Mansveld vond het niet nodig om met een nieuw rekenmodel te komen om duidelijk te krijgen hoe vervuild de lucht langs de A10 in Amsterdam is. Dit bleek gisteren in een discussie over de luchtkwaliteit bij flats langs de A10 in Amsterdam, naar aanleiding van een onderzoek van Milieudefensie waaruit bleek dat het gebruikte rekenmodel geen rekening houdt met de bebouwing langs de stadssnelweg.

“Volgens het huidige rekenmodel ligt de A10 in een weiland,” stelt Ivo Stumpe van Milieudefensie. “Dat geeft helemaal geen goede indruk van de luchtvervuiling. De daadwerkelijk metingen van de GGD laten ook zien dat de lucht langs de snelweg veel viezer is dan de berekeningen suggereren.”
Na het debat is gebleken dat staatssecretaris Mansveld bereid is in overleg te gaan met de gemeente Amsterdam. Fjodor Molenaar, GroenLinksraadslid voor Verkeer zegt daarover: “Wellicht is dit een lichtpunt en is de staatssecretaris niet doof en blind voor de bezwaren van de omwonenden van de A10 West. Ik ben benieuwd wat het overleg gaat opleveren, maar wat mij betreft zal de snelheid op de A10 moet weer dag en nacht vastgesteld worden op de enige juiste snelheid, namelijk 80 km per uur".

Protest omwonenden
GroenLinks Amsterdam en Groenlinks Amsterdam West voeren al langer actie tegen de verhoging van de maximum snelheid op de Ring A10 West. Zoals de ramenlapactie van een jaar geleden en de actie Max 80.
Nu hebben omwonenden van de A10 in Amsterdam West samen met GroenLinks en de PvdA in Amsterdam en Milieudefensie tientallen lakens opgehangen aan de Max Havelaar flats pal aan de snelweg. Deze lakens blijven enkele weken hangen en worden vervolgens aangeboden aan de Tweede Kamer, om zo te laten zien hoe vies de lucht langs de weg is.