Er moet snel onderzoek komen naar de gezondheidsrisico’s van fijnstof en ultrafijnstof rond Schiphol. Dat vinden GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren en GroenLinks Amsterdam-raadsleden Jasper Groen en Zeeger Ernsting. Uit onderzoek van het televisieprogramma Zembla blijkt dat het door staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) aangekondigde onderzoek nog niet is gestart. Sterker, de onderzoeksopzet is nog niet eens besproken in de Omgevingsraad Schiphol, wegens “tijdsgebrek”.
Onverteerbaar, vindt Van Tongeren: “Al eerder vroeg GroenLinks opheldering over de waarden van fijnstof en ultrafijnstof rond Schiphol, en de effecten op de gezondheid. Wij willen een gezonde leefomgeving voor iedereen – ook mensen die vlak bij een vliegveld wonen. Het lijkt er nu op dat men Schiphol niks in de weg wil leggen. Het beloofde onderzoek moet nu snel worden uitgevoerd. Ik stel Kamervragen aan staatssecretaris Dijksma. Zij moet hier nu snel werk van maken.”
Zeeger Ernsting van GroenLinks Amsterdam stelde eind 2014 al vragen over het onderzoek van TNO en Universiteit Utrecht. Toen was al bekend dat op een aanzienlijk deel van circa 550.000 adressen in Amsterdam en Amstelveen, bewoners gezondheidsschade konden oplopen door de uitstoot van fijnstof. Schiphol-woordvoerder Jasper Groen is er klaar mee: “Amsterdam is aandeelhouder van Schiphol en moet haar verantwoordelijkheid naar Amsterdammers nemen. De ultrafijnstof dringt zelfs door tot in het Vondelpark. We moeten weten wat de schade is voor de gezondheid; tijdsdruk is geen excuus.”