GroenLinks wil een SMS-meldingscampagne om de meldingsbereidheid te vergroten bij Amsterdamse jongeren die tijdens het stappen bij de deur worden geweigerd.

Er kunnen meer maatregelen worden genomen om discriminatie bij het uitgaan vaker bij het Meldpunt Discriminatie Amsterdam (MDA) te laten melden. Voor jongeren is de drempel om een klacht te melden vaak hoog en ook weten ze niet waar de melding gedaan kan worden. Gemeenteraadsleden Fenna Ulichki en Marco de Goede stellen voor om een Amsterdams SMS-nummer in te voeren om klachten te laten registreren in het geval van weigering bij discotheken en clubs. De campagne moet ervoor zorgen dat dit SMS-nummer bekend wordt bij het uitgaanspubliek en bij de uitgaansgelegenheden. Niet alleen horeca-gelegenheden die aangesloten zijn bij het Deurpanel zouden mee moeten werken, maar alle uitgaansgelegenheden.

 

Het GroenLinkse initiatiefvoorstel is dus om de klachten op één plek te registreren via het landelijke SMS-nummer 3669. Om bekendheid te geven aan dit nummer moet op of naast de deur van de uitgaansgelegenheid de volgende tekst vermeld worden; “Geweigerd? SMS KLACHT 020 naar 3669."

Op het moment dat iemand aan de deur van een uitgaansgelegenheid wordt geweigerd en vindt dat dit is gebeurd op discriminerende gronden kan degene zien waar zijn/haar klacht heen kan. De SMS-meldingsactie is eerder ingevoerd in Breda en Rotterdam en heeft tot nu toe positieve resultaten opgeleverd.

 

Fenna Ulichki zegt daarover: “Het is hoog tijd dat wij onterechte weigering bij de deur niet meer accepteren voor onze Amsterdamse jongeren tijdens het uitgaan.”