Als de Kamer geen helmplicht wil, moet de snorscooter maar zonder die beperking van het fietspad worden verbannen, vindt Zeeger Ernsting, raadslid voor GroenLinks. "We zijn nog geen stap dichterbij,” verzucht Ernsting. Hij herinnert zich nog hoe eind 2013 duizenden handtekeningen werden verzameld door zijn partij en de Fietsersbond van Amsterdammers die schoon genoeg hebben van de snorscooters op het fietspad. “Ook de Amsterdamse politiek en de toenmalige wethouder Eric Wiebes waren overtuigd.”

Ruim anderhalf jaar later is de snorfiets echter nog altijd niet van het fietspad weg te denken, hoe graag veel fietsers dat ook willen. Het aantal snorscooters nam tussen 2007 en 2014 toe met maar liefst 275 procent, tot dertigduizend. Op de belangrijkste fietsroutes in de spits is nu al vijf tot tien procent een snorfiets, naar schatting van de gemeente. Wiebes opvolger Pieter Litjens, net als Wiebes VVD’er, liet de raad gisteren weten er in Den Haag maar weer eens werk van te gaan maken.



Ernsting snapt die toename wel. “Mensen vinden het gewoon heerlijk zonder helm op te rijden.” Hij vermoedt dat dit de reden is waarom Nederlanders steeds vaker voor een snorscooter kiezen in plaats van een brommer, zoals blijkt uit een publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Brommerrijders moeten namelijk op de rijbaan rijden en een helm dragen. “Met de snorscooter kun je net zo hard rijden als met een brommer. Ze worden meestal opgevoerd verkocht.”



De snelheid van snorscooters is inderdaad een probleem. Volgens cijfers van de gemeente rijdt tachtig procent harder dan de maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Meer handhaven is volgens Ernsting geen serieuze mogelijkheid: er wordt namelijk al veel mankracht ingezet om de scooters in bedwang te houden. Terwijl ze maar een paar procent van het totale verkeer uitmaken, gaat volgens Litjens twintig procent van de capaciteit van de verkeerspolitie naar snorscooters. “De overlast is te groot.”



En zelfs al zouden ze zich aan de maximumsnelheid houden, dan nog is er geen plek voor ze op het fietspad, vindt Ernsting. “De stad wordt overspoeld door fietsers. Die ontwikkeling kunnen de fietspaden al niet aan. Je ziet daardoor fietsfiles ontstaan. Snorscooters maken het met hun breedte nog erger.

Ernsting vreest dat daarom kwetsbare fietsers de fiets laten staan. “Denk aan kinderen of oudere mensen. Ik hoor verhalen van ouderen die niet meer durven te fietsen.”



Het lijkt erop dat Den Haag pas weer in oktober over een oplossing gaat praten. Het duurt Ernsting allemaal veel te lang. “De situatie wordt alleen maar onveiliger. Wekelijks gebeuren er ongelukken met snorfietsers. Amsterdam moet zelf maatregelen nemen.”



Litjens onderzoekt al waar de maximumsnelheid omlaag kan naar dertig kilometer per uur. Op die plekken kan de gemeente de snorscooter dan al naar de rijbaan sturen, zonder helm. Wat Ernsting betreft mag dat overal wel, een paar grote doorgaande wegen uitgezonderd. “En een mogelijkheid is de snorscooter naar de rijbaan te sturen met de dringende aanbeveling een helm op te zetten.”

LOBBYEN IN DEN HAAG

Al sinds januari 2013 probeert het stadsbestuur de snorscooter op een veilige manier naar de rijbaan te sturen. Veilig, dus met een helm. Maar voor een helmplicht heeft Amsterdam Den Haag nodig. Eind 2013 leek toenmalig VVD-wethouder Eric Wiebes eindelijk succes te boeken. VVD-minister Melanie Schultz van Haegen, die aanvankelijk niets voor Amsterdam wilde doen, leek eindelijk open te staan voor het invoeren van een lokale helmplicht. In juni 2014 kondigde ze aan met een wetswijziging te komen. Alles leek in kannen en kruiken.

In oktober bleek echter dat de landelijke VVD haar minister en haar Amsterdamse wethouder niet steunde, waardoor de lokale helmplicht in gevaar kwam. Het plan van Amsterdam was het landelijke CDA zelfs zo’n doorn in het oog dat de partij met een motie kwam die feitelijk betekende dat de lokale helmplicht wordt verboden. De landelijke PvdA stemde vlak voor de kerst per ongeluk voor deze motie. In februari 2015 probeerde ze het goed te maken door te komen met een motie om alsnog te onderzoeken hoe de snorscooter veilig naar de rijbaan kan, maar onlangs bleek uit een brief van de minister dat deze pas oktober dit jaar wordt behandeld.

Ondertussen blijft VVD-wethouder Pieter Litjens lobbyen om de motie van het CDA van tafel te krijgen. Daartoe moet deze opnieuw in stemming worden gebracht.

Dit artikel is geschreven door Elisa Hermanides voor het Parool van 8 juli 2015