Voor kunstenaars van buiten de EU is het heel moeilijk om in Amsterdam te wonen en te werken. Veel jonge makers vertrekken naar Berlijn of Brussel, vanwege een gebrek aan ateliers, omdat Amsterdam te duur is, en ze hier geen visum kunnen krijgen. En dat is jammer, want juist in een internationale stad als Amsterdam horen kunstenaars van over de hele wereld thuis.
Steden als Brussel en Berlijn kennen een speciaal visum voor kunstenaars, die dan langer dan alleen als artist in residence in de stad kunnen werken. Zo’n kunstenaarsvisum, naar het voorbeeld van Berlijn, biedt uitkomst om ook kunstenaars van buiten de EU langer in Amsterdam te houden. Daarom dienen Rutger Groot Wassink en Lene Grooten van de Amsterdamse GroenLinks-fractie na de zomer een initiatiefvoorstel in om wethouder Ollongren te vragen om te onderzoeken wat er nodig is voor de invoer van een dergelijk visum, en van welke andere voorbeelden we van Berlijn en Brussel kunnen leren op dit vlak.
De Amsterdamse Kunstraad adviseerde al eerder een dergelijk kunstenaarsvisum in te voeren, juist ook om de diversiteit aan kunstenaars in de stad te behouden en te vergroten. Ook instellingen als de Rijksacademie toonden zich eerder een voorstel van een dergelijk kunstenaarsvisum. Zij komen veel mensen tegen die wel in Amsterdam zouden willen werken maar helaas weer weg moeten.
Lene Grooten, woordvoerder Kunst en Cultuur: "Kunstenaar zijn in Amsterdam wordt steeds meer iets voorde happy few. Amsterdam is een dure stad en er verdwijnen mooie atelierpanden en broedplaatsen ten faveure van de markt. Vrijplaatsen zoals de ADM en Bajesdorp staan onder druk. GroenLinks vindt dit eeuwig zonde en willen juist dat Amsterdam een internationale kunsthoofdstad moet blijven waarin verschillende soorten kunstenaars van allerlei nationaliteiten kunnen wonen en werken".