De aanleg van de Rode Loper als nieuwe hoogwaardige entree van Amsterdam is hét moment om door te pakken naar een echt autoluwe binnenstad.
De herinrichting van de openbare ruimte boven de Noord-Zuidlijn dwingt tot een fundamentele keuze over de toekomstige verkeersinrichting van het stadshart. Het biedt de kans om Damrak, Dam en Rokin vergaand autoluw in te richten en postcodegebied 1012 tussen Kloveniersburgwal en Singel net zo autovrij te maken als nu de noordelijke burgwallen. Daarmee ontstaat een voetgangersvriendelijke binnenstad, met een centrale wandelpromenade van Centraal Station via Munt en Weteringscircuit tot aan de Albert Cuijp. Zo’n keuze betekent een fantastische kwaliteitsimpuls voor de openbare ruimte én de economie van Amsterdam.
De monumentale en kwetsbare Amsterdamse binnenstad vraagt om het terugdringen van de auto uit het straatbeeld. De aanvraag van een Unescostatus voor de grachtengordel gaat slecht samen met het dagelijkse getoeter in het mooiste stuk van de stad. GroenLinks wil een overwegend autovrije historische binnenstad. De Rode Loper, de herinrichting van het Wallengebied en de Zeedijk, het Leidseplein, Haarlemmerplein, Rembrandtplein en het Mr. Visserplein; het zijn unieke kansen om de auto uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Minder blik op straat creëert ruimte voor een schone, historische en groene binnenstad.
In vijftien jaar tijd zijn 2000 parkeerplaatsen ondergronds gebracht en is de automobiliteit met zo’n 20% gedaald. De inzet moet echter hoger zijn en leiden tot een grotere afname van het parkeren op straat. Het terugdringen van niet-noodzakelijk autoverkeer is één van de uitdagingen voor de komende jaren, naast het opvangen van bezoekers in hoogwaardige tranferiums rondom de stad. Wij willen dat voetgangers en fietsers, kleinschalig openbaar vervoer en milieuvriendelijke taxi’s het toekomstige straatbeeld bepalen. De voetganger verdient daarbij voorrang. Fietsgebruik kan worden bevorderd door de aanleg van fietsenstallingen te versnellen en door veel meer geld te steken in het aanpakken van knelpunten in het fietsnet. De meeste Amsterdammers verwachten dit ook van hun stadsbestuur.
De Rode Loper moet het vliegwiel worden voor die voetgangersvriendelijke binnenstad. De aanzet die het bestuur van Centrum en Centrale Stad geven met de Rode Loper en het Coalitieproject 1012 (het opschonen van de wallen) verdient waardering. Maar om dat doel te kunnen bereiken is een langdurige, intensieve samenwerking nodig. Het stadsdeel schrijft aan een nieuwe Visie op de autoluwe binnenstad, die voortgaat op de bereikte resultaten van de laatste vijftien jaar. De komst van de Noord-Zuidlijn, het door B&W aangekondigde onderzoek naar een nieuwe verkeerscirculatie en de nieuw geplande bezoekersgarages in het voetgangersvriendelijke stadshart worden daarbij betrokken.
De vrees dat autoluw beleid ten koste gaat van de economie is onterecht. De Noord-Zuidlijn biedt straks de meest hoogwaardige vervoersverbinding. Noodzakelijk autoverkeer bereikt haar bestemming juist sneller, als niet-noodzakelijk verkeer wordt geweerd. Het tegengaan van ongewenst verkeer en invoering van éénrichtingsroutes zoals in de Spuistraat leiden tot minder opstoppingen, minder verkeersongevallen en minder luchtvervuiling. Dat is winst in alle opzichten. De binnensteden van Gent, Antwerpen, Florence en Straatsburg spreken tot onze verbeelding. Wie verder dan de stadsgrens kijkt, ziet welke kansen een autovrij stadshart te bieden heeft. We hoeven die kansen alleen maar te grijpen.
Fjodor Molenaar, fractievoorzitter Centrum
Barn Geurts, gemeenteraadslid