GroenLinks wil de start van de Tour de France in 2025 in Amsterdam

Vandaag presenteerde ons raadslid Dorrit de Jong een pleidooi voor het organiseren van de start van de Tour de France in Amsterdam in 2025. Dit evenement past perfect bij Amsterdam als duurzame en gezonde fietsstad. Wielrennen is populair bij veel Amsterdammers en een Tourstart is gratis toegankelijk dus veel mensen kunnen er van genieten. Het is daarom het perfecte sportevenement voor het 750-jarig bestaan van de stad. De kern van de inzet van Amsterdam hierbij is: duurzaamheid voorop én een feest voor iedereen.

 

Wat is het voorstel?

In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. Amsterdam heeft besloten dat er een groot topsportevenement in de stad wordt gehouden. GroenLinks wil dat dit een topsportevenement wordt waar alle Amsterdammers van kunnen genieten (omdat het toegankelijk en gratis is) en dat goed past bij het karakter van Amsterdam: een duurzame fietsstad. Daarom stelt GroenLinks voor dat dat de start van de Tour de France in 2025 in Amsterdam plaats kan vinden en dat de stad gaat kijken of we samen met Rotterdam de Grand Départ kunnen organiseren. Het moet de meest duurzame Tourstart ooit worden. De start kan - net als in 1954 - aan de Sloterweg in Nieuw-West plaatsvinden.

 

Waarom wil GroenLinks dit?

Amsterdam is een fietsstad. Fietsen is duurzaam, gezond en leuk. Door een groot evenement als de Tour naar de stad te halen, kunnen we nog meer mensen enthousiasmeren voor de fiets. Het is ook een goede aanleiding om de stad nog aantrekkelijker te maken voor fietsers door bijvoorbeeld extra te investeren in fietspaden. Maar vooral vinden we het belangrijk dat het topsportevenement dat georganiseerd gaat worden toegankelijk is voor iedereen. Dat je geen kaartje hoeft te kopen en dat iedereen kan kijken naar en genieten van de Tour. De Tour de France is een enorm populair evenement waar veel Amsterdammers van genieten. 

 

Wat kan de Tour start nog meer betekenen voor Amsterdammers?

We willen dat er extra aandacht komt voor mensen die nog niet fietsen, om hen te enthousiasmeren om te fietsen in plaats van de auto of OV te nemen. Wielrennen als gezonde en schone sport kan meer onder de aandacht gebracht worden en we kunnen kinderen kennis laten maken met wielrennen als sport. Ook willen we willen extra aandacht voor vrouwensport door te kijken of er weer een Tour de France voor vrouwen gestart kan worden.