De onderhandelingen over het internationale handelsverdrag TTIP kenmerken zich o.a. door een gebrek aan transparantie van die onderhandelingen en van het verdrag zelf en een gebrek aan participatie van alle beleidsniveaus maar ook van het middenveld en de burgers.
Daarnaast leiden de potentiële gevolgen van het verdrag tot brede verontrusting, vooral op het vlak van concurrentie, sociale normen, milieu, economie, gezondheid, landbouw, intellectueel eigendom, cultuur.

GroenLinks duo-raadslid Marie-Anne van Reijen heeft zich in de materie verdiept; “TTIP kan een groot effect hebben op onze gezondheid, voedsel, werk, milieu en privacy. Maar ook heeft het een groot effect op onze democratische processen, door middel van ISDS (Investor to State Dispute Settlement). Dat ISDS is een clausule in internationale handelsverdragen die de investeerder het recht geeft om zelfstandig een arbitragezaak tegen de overheid in een ander land aan te spannen, buiten de rechterlijke macht om. In het geval van TTIP zou dit betekenen dat een bij een door de overheid genomen besluit, Amerikaanse bedrijven Nederlandse overheden kunnen aanklagen wanneer ze het niet eens zijn met beslissingen en er zo een schadevergoeding uitslepen”.

TTIP raakt daarmee direct aan de belangen van de gemeente Amsterdam. Door de clausule ISDS kunnen bedrijven die hun winsten zien slinken door besluiten van (lokale) overheden een zaak aanspannen tegen die overheid.
Een voorbeeld: Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall heeft succesvol een rechtszaak tegen de Duitse stad Hamburg aangespannen over de stedelijke milieuregels. Hierna zwakte Hamburg haar regels af.
Het gevolg is dat (lokale) overheden minder snel wetgeving zullen gaan toepassen die goed is inwoners en natuur, uit angst voor miljoenen- of miljardenclaims, die ze simpelweg niet kunnen betalen.

GroenLinks wil dat de Amsterdamse gemeenteraad een uitspraak doet tegen TTIP. Honderden Duitse, Franse en Belgische gemeenten, zoals Brussel en Leuven, zijn daar al in voorgegaan.
De raadsvergadering van 1 juli a.s. is het laatste moment dat de gemeenteraad Amsterdam zich nog kan uitspreken voor een volgende ronde in de onderhandelingen.
Lokale overheden worden niet betrokken bij de onderhandelingen over TTIP, maar in de toekomst zullen ze wel, en dus ook Amsterdam, te maken krijgen met de gevolgen van het verdrag, aangezien zij als overheid publieke diensten leveren en aanbestedingen doen.