Op dit moment wordt onderhandeld over een mogelijk vertrekcentrum in Amsterdam Noord voor uitgeprocedeerde asielzoekers. GroenLinks wil niet dat dat vertrekcentrum er komt.
GroenLinks, de SP en Amsterdam Anders/de Groenen hebben dit onderwerp op de agenda van de gemeenteraad geplaatst middels een zogenaamde 'raadsactualiteit'. Dit is de bijdrage van fractievoorzitter Maarten van Poelgeest tijdens de raadsvergadering van 13 oktober.
Voorzitter,
Laat één ding helder zijn: GroenLinks wil geen vertrekcentrum in Amsterdam. Het beleid om mogelijk 26.000 mensen uit te zetten, gaat bij ons over een morele grens heen. Het gaat mede om mensen die hier al jaren zijn, die geworteld zijn in onze stad, die kinderen hebben die al jaren naar school gaan. Het gaat kortom om Amsterdammers. Amsterdammers voor wie wij in de bres willen springen.
De gekozen constructie met vertrek- en uitzetcentra vinden wij ook een beetje geniepig. Mensen worden eerst uit hun sociale omgeving gehaald. Ze moeten uit hun woning in een straat waar ze een gezicht hebben, waar ze bekend zijn, om vervolgens te belanden in een centrum waar ze een nummer worden, een dossier. Een effectieve, maar cynische manier om mogelijk maatschappelijk verzet te breken.
En mocht later blijken dat mensen niet naar het land van herkomst terug kunnen, dan is oude hun woning inmiddels vergeven aan een ander.
GroenLinks heeft in een raadsnotitie over papierlozen onder meer voorgesteld dat de gemeente mensen die met uitzetting bedreigd worden, blijft volgen. Het pre-advies op deze notitie komt nog, maar misschien wil het College gezien de actualiteit van het onderwerp nu reeds reageren op dit voorstel.
Voorzitter,
Er gaan geruchten over een mogelijke vestiging van een vertrekcentrum in Noord. Kunt hierover helderheid geven? Waar gaat het precies om? Er wordt namelijk ook gesproken over een mogelijk onderdak-voorziening. Deze voorziening is bedoeld voor mensen die onder de nieuwe vluchtelingenwet na 48 uur in beroep gaan en de uitslag zwervend over straat moeten afwachten. U begrijpt, GroenLinks heeft er niets tegen om hen in die periode een dak boven het hoofd te bieden. Als het dus gaat om de vestiging van een onderdak-voorziening, dan heeft u onze warme steun.
Als het gaat om een vertrekcentrum, dan kiezen wij voor een principiële lijn. Een dergelijk centrum wil GroenLinks niet.
Mag een lokale overheid tegen rijksbeleid in gaan? Ik begrijp heel goed dat dat vaak niet kan en ook niet wenselijk is. Maar soms wel, zeker op het moment dat de politieke strijd nog niet gestreden is. Het mag dan zo zijn dat in de Tweede Kamer een krappe meerderheid het beleid steunt, maar dit beleid is maatschappelijk zeer omstreden en gaat wat GroenLinks betreft ook een morele grens over. Het maatschappelijk verzet zal alleen maar groeien zodra het abstracte getal van 26.000 gezichten krijgt: de aardige buurman van drie hoog, de vader en moeder van een klasgenoot van je eigen kind, iemand uit je voetbalelftal.
De PvdA neemt in deze een cruciale positie in. Terecht zijn de sociaal-democraten in de Kamer fel van leer getrokken tegen de plannen van Verdonk. Maar, om Wouter Bos maar eens te parafraseren, de PvdA is groter dan alleen de beroepspolitici in Den Haag. Hier in Amsterdam kan de PvdA een meerderheid maken of breken. U kunt ook het goede voorbeeld geven aan al uw partijgenoten in de rest van het land.
Ik moet nog zien of Verdonk er in slaagt het beleid uitgevoerd te krijgen op het moment dat vele gemeente in de slipstream van Amsterdam weigeren. Wat dat betreft is wat ons betreft de strijd nog lang niet gestreden en eigenlijk pas begonnen.
Maarten van Poelgeest