Onlangs verscheen een nieuwsbericht via het RTL Nieuws over Spookjongeren in de stad. Het kan in de ogen van GroenLinks in een stad als Amsterdam niet zo zijn, dat mensen uit vrees voor de overheid of een armoedeval, de daarin genoemde stappen nemen. Toch lijkt het voor een significant deel van de uitschrijvingen aannemelijk te zijn, dat jongeren zich, soms onder druk van ouders, uit laten schrijven, terwijl ze geen alternatieven hebben.

Voor de jongeren zelf wordt hun ontwikkel- en uitgangspositie, die vaak al onder druk staat, nog meer onder druk gezet. Zo kunnen jongeren bijvoorbeeld geen aanspraak maken op toeslagen. Ook is het niet mogelijk om een identiteitsbewijs aan te vragen als je niet staat ingeschreven. De crisis maakt reeds kwetsbare jongeren vaak nog kwetsbaarder. Een groot aantal van de uitgeschreven jongeren lijkt te zwerven. GroenLinks heeft hier, in de persoon van raadslid Simion Blom, vandaag vragen over gesteld.



1) Heeft u kennis genomen van het onderzoek over spookjongeren in Nieuw-West?



2) Wat is de visie van dit college ten aanzien van groepen jongeren die extra kwetsbaar zijn als het gevolg van deze crisis? Welke beleidsmaatregelen heeft dit college voor ogen om te komen tot oplossingen voor jongeren die extreem kwetsbaar zijn (met als gevolg, wanhopige uitschrijvingen). Wij zien graag dat u bij uw antwoord betrekt de lange termijnoplossingen en korte termijnoplossingen.



3) Zijn er soortgelijke onderzoeken verricht in andere stadsdelen? GroenLinks ziet graag dat er ook meer inzicht komt over het verschijnsel van Spookjongeren in de rest van de stad. Bent u het met GroenLinks eens? Zo ja, bent u bereid in overleg met andere stadsdelen verder onderzoek te doen?

Zo ja, hoe en wanneer gaat u dit onderzoek laten verrichten? Zo niet, graag uiteenzetten waarom.



4) Kan het college zich uitspreken over hoe zij de bestuurlijke verantwoordelijkheid ziet als het gaat om beleid (vervaardiging onderzoek) van deze aard?



5) Dit college is voornemens om een aantal woningen van de nieuw te realiseren woningbouw te bestemmen voor studenten. Vallen hier ook jongerenwoningen onder die beschikbaar zijn voor jeugd, ongeacht de opleiding? Zo niet, waarom niet?



6) Is er in uw beleidsvisie een verschil tussen jongerenwoningen in de huur en starterswoningen in de koopsector? Zo niet, bent u de mening toegedaan dat gezien de groepskenmerken het logisch zou zijn in uw beleid ten aanzien van jongerenwoningen ruimte te bieden aan óók huurwoningen voor jongeren? Zo nee, waarom niet?



7) Is het college het met GroenLinks eens dat het voor jongeren die pas op hun 18de mogen worden ingeschreven bij Woningnet, met een wachttijd van minimaal 12 jaar, problematische situaties in de hand kan werken (spookjongeren)? Ziet u mogelijke oplossingsrichtingen?



8) In gezinnen waar het verschijnsel van Spookjongeren ontstaat uit financiële en sociale nood, zou nagedacht moeten worden over sociaal verantwoorde oplossingen. Kunt u uiteenzetten wat in uw visie enkele oplossingen zouden kunnen zijn?



9) Is er inzicht in hoe het gesteld is in z'n algemeenheid met de groep zwervende jongeren? Hoe komt het dat Streetcornerwork niet helemaal inzichtelijk kan maken hoe het met de groep is? Heeft dat te maken met capaciteitsproblemen, middelen of puur door de complexiteit van de problematiek? Graag verneemt GroenLinks van u welke instrumenten, in uw visie, nog nodig zijn om Streetcornerwork dat inzicht te laten verkrijgen.



10) Is de wethouder het met GroenLinks eens, dat in veel gevallen van het meewerken van de ouders aan het uitschrijven aannemelijk is te maken dat dit voortkomt uit een schrijnende sociaaleconomische situatie?