Op 5 september stond een groepje activisten onder de naam ‘Anarchistische groep Amsterdam’ folders uit te delen voor de deur van Randstad uitzendbureau op het Rokin. De boodschap was: 'geen mens is illegaal'. Eén van de folderaars werd gearresteerd door de politie en vastgezet op het bureau. GroenLinks fractievoorzitter Judith Sargentini stelt vragen, want er is geen legitieme grond voor deze arrestatie geweest.

Het groepje activisten protesteerden tegen uitzendbureaus die particuliere beveiligers zouden leveren voor detentiecentra, waar vreemdelingen worden vastgehouden. Mevrouw Joke Kaviaar (pseudoniem), één van de activisten, werd bij het verspreiden van folders met de kop ‘geen mens is illegaal’ aangehouden. Het groepje folderaars droeg ook een spandoek bij zich waarop ook stond ‘geen mens is illegaal.’

Mevrouw Kaviaar werd gearresteerd op grond van overtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening, waarin staat dat er niet commercieel gefolderd mag worden. Echter, de spandoek en de boodschap op de folders geven voldoende aanwijzing dat deze activiteit geen commercieel doel had. De vrouw moest de nacht doorbrengen in de cel en werd de volgende dag pas laat vrijgelaten. Dit is niet de eerste keer dat een niet-commerciele folderaar wordt opgepakt. GroenLinks vraagt zich af, wanneer de politie de regels correct gaat toepassen.

Op grond van deze gebeurtenis, heeft Judith Sargentini de volgende vragen gesteld:

1. De milieupolitie heeft mevrouw Kaviaar meerdere malen gevraagd te stoppen met folderen omdat dit in strijd zou zijn met de APV. Er was hier geen sprake van commercieel folderen en daarmee werd de APV niet overtreden. Waarom verzocht de milieupolitie de folderaars dan te stoppen met hun actie?

2. Kon de milieupolitie op grond van de folder ‘geen mens is illegaal’ en het spandoek ‘geen mens is illegaal’ niet afleiden dat hier geen sprake was van een commerciële promotieactiviteit?

3. Waarom heeft de milieupolitie, toen zij constateerden dat hier geen sprake was van commerciële activiteiten, zich niet teruggetrokken?

4. Op welke grond(en) besloot de milieupolitie mevrouw Kaviaar aan te houden?

5. ‘Nieuws uit Amsterdam’ citeert een politiewoordvoerder die ‘suggereert dat de agente wellicht geïrriteerd was omdat ze dacht dat de folders troep zouden veroorzaken’ Kan de burgemeester uitleggen of - en sinds wanneer irritatie grond is voor aanhouding?

6. Als mevrouw Kaviaar geen overtreding beging, waarom werd haar dan gevraagd om haar ID te tonen?

7. Zou het kunnen zijn dat mevrouw Kaviaar zich over het aandringen van de milieupolitie geïrriteerd heeft getoond waarna de politie haar heeft gearresteerd op andere gronden dan het overtreden van de APV?

8. Als dat het geval is, bent u het dan met de fractie van GroenLinks eens dat de milieupolitie hier door het oppakken van een burger die haar recht op vrije meningsuiting uitoefent, die burger heeft geschaad en een openbare orde probleem heeft veroorzaakt?

9. Mevrouw Kaviaar werd op 5 september rond 17.00 uur vastgezet op politiebureau Lijnbaansgracht. Klopt het dat er pas de volgende morgen, 6 september, foto’s en vingerafdrukken van haar zijn afgenomen? Zo ja, wat is de reden van die vertraging?

10. Klopt het dat andere arrestanten diezelfde middag en avond eerder aan de beurt waren dan mevrouw Kaviaar? Zo ja, waarom moest mevrouw Kaviaar wachten?

11. Klopt het dat het vergelijken van vingerafdrukken en foto’s met het computerarchief slechts enkele minuten in beslag neemt? Zo ja, waarom duurde het dan nog tot ongeveer 17.00 uur die dag voordat mevrouw Kaviaar werd vrijgelaten?

12. Op 19 juli 2005 werd toenmalig raadslid Jupijn Haffmans gearresteerd voor het uitdelen van politieke folders in de Kalverstraat. De politie heeft zich toentertijd verexcuseerd en zou agenten nogmaals op het hart drukken dat folderen met een politiek doel buiten de APV valt. Hoe verklaart de burgemeester dat de (milieu)politie drie jaar na dato nog steeds onvoldoende op de hoogte is van de regels?