Bij de ontruiming van Schijnheilig is een groot aantal mensen overgedragen aan de vreemdelingenpolitie omdat zij hun identiteit niet bekend wilden maken.
GroenLinks is daarover zowel verbaasd als verontwaardigd.

Een bankovervaller, verkrachter of geweldpleger komt, zoals dat in het Wetboek van Strafvordering is vastgelegd, na drie dagen voor de rechter-commissaris. En dan zijn alle juridische waarborgen op je van toepassing. En terecht. Hoe onaangenaam je ook bent.
Word je echter opgepakt bij een demonstratie voor een kraakpand en weiger je je identiteit bekend te maken, dan kiest de Amsterdamse politie ervoor een andere route te bewandelen. Dan word je overgedragen aan de vreemdelingenpolitie, wat met zich mee brengt dat je voor onbepaalde tijd in vreemdelingenbewaring kunt worden gehouden. Je bent immers een onbekende vreemdeling.


Op grond van bovenstaande heeft de fractie van GroenLinks de volgende vragen:

1. Hoe handelt de Amsterdamse politie in de regel wanneer mensen weigeren zich
te identificeren? In dit geval lijkt het dat daarvan wordt afgeweken. Kunt u uitleggen in welke gevallen wordt afgeweken? Wie neemt op basis waarvan de beslissing om  aangehouden personen over te dragen aan de vreemdelingenpolitie?

2. Amnesty stelt in het rapport 'stop onnodige vreemdelingendetentie' dat “Vreemdelingendetentie alleen mag worden opgelegd wanneer, in het concrete geval, is aangetoond dat de maatregel noodzakelijk en proportioneel is.” Vindt u deze maatregel in het geval van Schijnheilig noodzakelijk en proportioneel? En zo ja, waarom?

3. Een uitspraak van het Hof van Utrecht uit 2007 typeert deze praktijk als onrechtmatig en onjuiste inzet van bevoegdheden. Sindsdien komt het gebruik van de Vreemdelingenwet jegens activisten die hun identiteit niet zeggen, elders in het land zelden meer voor. Kan BM aangeven waarom in Amsterdam afwijkend van praktijk in rest van het land deze jurisprudentie uit 2007 niet gevolgd wordt?

4. Vindt u deze maatregel in overeenstemming met het Europees recht? GroenLinks
tekent daarbij aan dat de praktijk van de Nederlandse vreemdelingenbewaring niet voldoet aan EU richtlijnen en dat wij aannemen dat Amsterdam die wenst na te komen.