De afgelopen maanden was er in Amsterdam veel te doen over kunst in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld over het Slangenpand, Westland Wells en de overgeschilderde muurschildering van Banksy. Deze voorbeelden roepen de vraag op: van wie is kunst in de openbare ruimte en wie beschermt deze? Daarom bepleit GroenLinks een stadscurator voor Amsterdam en dient hiertoe een voorstel in. De curator moet straatkunst beschermen, in kaart brengen en op zoek naar nieuwe manieren waarop bewoners worden betrokken bij de totstandkoming en het onderhoud van (nieuwe) kunstwerken. 

De afgelopen jaren is straatkunst steeds meer gemeengoed geworden, fietsend door Amsterdam kom je zomaar langs het werk van een kunstenaar die ook in het Stedelijk Museum exposeert. Woordvoerder Kunst en Cultuur Lene Grooten: "Over de waarde van (straat)kunst wordt verschillend gedacht en niet iedereen is zich bewust van die waarde en wat deze kunst zegt over wie wij zijn. Belangrijke werken, die de moeite van conservatie waard zijn, verdwijnen. En dat is jammer want straatkunst maakt de stad mooier. Daarom zetten wij dit onderwerp met liefde op de agenda van de gemeenteraad."  

GroenLinks stelt voor om de functie van stadscurator tot stand te laten komen door middel van samenwerking met het Amsterdam Museum, het Stedelijk Museum, de Dutch Graffiti Library en de masteropleiding tot conservator aan de Universiteit van Amsterdam.