Zaterdag 21 januari organiseerde GroenLinks in Oud Zuid een 'zeepkistendebat' met bewoners. Algemene oproep: 'hou nou eens op met onze buurt in een kwaad daglicht te stellen!'

GroenLinks-wethouder in Oud Zuid Lieke Thesingh wordt ondervraagd door Pieter Tinbergen

Die zaterdagmiddag stond GroenLinks met een bakfiets op het Smaragdplein. Bewoners en voorbijgangers konden stellingen beantwoorden en met GroenLinksers in gesprek. Om het winterweer te trotseren was er ook warme chocolademelk.

Zeepkist
Om 14.00 uur werd het 'zeepkistendebat' geopend. GroenLinks-stadsdeelwethouder Lieke Thesingh beet het spits af. Zij vertelde dat GroenLinks de problemen in de buurt serieus neemt, maar dat de media wel een erg vertekend beeld van de Diamantbuurt schetsen. Volgens Thesingh zit de oplossing in zorgen dat jongeren naar school gaan, een stageplek krijgen of aan het werk komen. Beter dan nog meer repressie.

Veel bewoners stroomden toe om mee te praten

Inmiddels hadden zich aardig wat mensen op het Smaragdplein verzameld. De eersten die de zeepkist beklommen waren politici van andere partijen. Met name de lokale partijen Zuid/Pijpbelangen en Amsterdam Anders/de Groenen hadden veel te klagen. Hun geluid detoneerde een beetje met de andere reacties.

Volkskrantjournalist
De meeste bewoners die aan het woord kwamen grepen hun kans om te vertellen dat ze alle negatieve publiciteit over hun buurt zat waren. 'Waar is die journalist van de Volkskrant?', riep een man. 'Waarom is hij er nu niet bij en alleen maar als er iets rellerigs te schrijven valt?'

Er werd soms geëmotioneerd gedebatteerd

Veel mensen begrepen niet waarom juist hun buurt uitgekozen was als symbool van wat er mis is in Nederland. 'Natuurlijk zijn er dingen die niet goed gaan', vertelde een betrokken bewoonster, 'maar ze doen net alsof wij in een getto wonen'. Het bleek dat deze vrouw speciaal door haar 12-jarige dochter mee naar buiten was genomen om haar verhaal te doen. Ook zij vond dat de buurt een wat positiever geluid verdiende.

'Diamantbuurt is super'
Uiteindelijk durfde ook een aantal kinderen wel iets te zeggen. Wederom hetzelfde verhaal: 'de Diamantbuurt is super. Ik woonde vroeger in west en het is hier veel beter en leuker. Ik vind het alleen wel jammer dat ze steeds van die slechte dingen zeggen over Marokkanen'.

Uitslagen stellingen:
Heel streng straffen is het allerbeste antwoord op vandalisme
Ja: 13
Nee: 31

Discriminatie van met name Marokkanen door blanken komt vaker voor dan veel mensen denken
Ja: 26
Nee: 16

De Diamantbuurt is een prima buurt om in te wonen
Ja: 45
Nee: 3