In de laatste raadsvergadering voor het zomerreces heeft raadslid Barn Geurts het fractiestandpunt van GroenLinks over het Milieubeleidsplan 2007-2010 verwoord.

Hieronder volgt de spreektekst van Barn Geurts:
(De tekst, zoals gesproken in de raad, geldt)

Het Milieubeleidsplan 2007-2010

"Een groen-rood college. Het had niet op een beter tijdstip kunnen komen. De aandacht voor het milieu is in de afgelopen jaren niet zo hoog geweest. Het besef dat het anders moet is de gelederen van de milieubeweging ruimschoots ontstegen. Het is duidelijk dat een aantal hardnekkige milieuproblemen niet langer genegeerd kan worden. De lucht in Amsterdam is vervuild, de uitstoot van CO2 blijft maar stijgen en de groene ruimte rondom de stad wordt steeds een stukje kleiner.

Maar in plaats van te verzinken in doemdenken en navelstaren groeit het gevoel dat er alternatieven voorhanden zijn. Dat we de milieuproblemen kunnen aanpakken en tegelij-kertijd de leefbaarheid, de bereikbaarheid en de economie op peil kunnen houden en zelfs verbeteren. Milieubeleid kan zeer effectief zijn. Zure regen, het gat in de ozonlaag. U kent ze wel, maar u hoort er niet vaak meer wat van. Hoe komt dat? Door effectief en doelgericht milieubeleid.

De luchtverontreiniging. De plannen voor schone lucht nemen een prominente plaats in het Milieubeleidsplan in. En terecht. De luchtverontreiniging is schadelijk voor de ge-zondheid van de bewoners van Amsterdam. De levensverwachting van mensen die wo-nen in een omgeving met vervuilde lucht is beduidend lager. En van nog veel meer men-sen is de levenskwaliteit lager. Astma en andere longklachten, hart- en vaatziekten wor-den veroorzaakt en verergerd door luchtverontreiniging. Bouwplannen die kunnen leiden tot een verslechtering van de luchtkwaliteit staan op de tocht. Als we niet snel de lucht schoner maken, dreigt de woningbouwproductie, waar deze vergadering al eerder over is gesproken, nog verder te stagneren. En dat kunnen we ons niet permitteren.

Fijne roetdeeltjes afkomstig van het verkeer zijn de belangrijkste bron van de luchtver-ontreiniging in Amsterdam. Dan kun je twee dingen doen. Ten eerste het verkeer scho-ner maken, en ten tweede de hoeveelheid verkeer verminderen. Ondanks het feit dat de auto’s en vrachtwagens de laatste jaren steeds schoner zijn geworden, is de luchtveront-reiniging in Amsterdam niet afgenomen. Dus ontkom je er niet aan om ook de hoeveel-heid verkeer in de stad te verminderen. Het meest effectieve en eenvoudige middel om dat te beïnvloeden, wel ik hoef het jullie niet te vertellen, zijn parkeertarieven.

De discussie over de benodigde verkeersmaatregelen gaan we later nog uitgebreid voe-ren. Wat ik er nu wel over wil zeggen is dat we haast hebben. Mensen die bezwaren heb-ben tegen de maatregelen, die worden voorgesteld in de discussienota, moeten goed beseffen dat we geen tijd meer hebben om nog een jaar of wat over alternatieve maat-regelen te debatteren of onderzoek te doen. In 2010 moeten we aan de normen voldoen. Als iemand een ander voorstel heeft om de luchtkwaliteit te verbeteren, dan zal dat een eenvoudig uit te voeren, beproefd en effectieve maatregel moeten zijn. Ik wens iedereen hiermee succes.

Klimaatverandering. Sinds de vaststelling van het programakkoord, nog geen anderhalf jaar geleden, heeft de aandacht voor het klimaatprobleem mede onder invloed van de bezielende film van Al Gore een grote vlucht genomen. Wereldwijd worden plannen ge-maakt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het kabinet heeft duurzaam-heid met daarbinnen speciale aandacht voor het klimaat tot een pijler van haar beleid gemaakt. En Amsterdam? Amsterdam gaat voor een klimaatneutraal concern in 2015 en 40% reductie van CO2 voor de hele stad in 2025 t.o.v. 1990. Een hoge ambitie, maar één die waar te maken valt.

In het Milieubeleidsplan krijgt klimaat naast luchtkwaliteit ook een hoge prioriteit. Wat zeer te prijzen valt, is dat het college de samenwerking met het bedrijfsleven en de wo-ningbouwcorporaties opzoekt. Dat is hard nodig, want als gemeente redden we het niet alleen. Ons bezwaar op dit punt was dat het naar onze zin te lang zou duren voordat er concrete maatregelen konden worden uitgevoerd. Wij hadden daarom een motie voorbe-reid. Een motie die vroeg om voor het einde van 2007 een uitgewerkt plan van aanpak met een overzicht van de benodigde financiële middelen aan de raad voor te leggen. Met het vaststellen van de motie van de PvdA en GroenLinks bij de voorjaarsnota is echter al aan dat verzoek voldaan.

In het najaar van 2007 zal GroenLinks een notitie aan de Raad aanbieden over het kli-maatbeleid. Daarin zullen wij suggesties doen voor concrete maatregelen. Vooruitlopend op die notitie wil ik het college alvast wijzen op een initiatief dat nu al gestart zou kunnen worden. De gemeente heeft in juni een kortdurende actie gehouden om bewoners van Amsterdam financieel te ondersteunen bij de aanschaf van zonneboilers en zonnepane-len. Deze actie was een groot succes. De zonnepanelen en zonneboilers vlogen als war-me broodjes over de toonbank. Wij roepen het College op te onderzoeken of deze actie nog dit jaar voortgezet kan worden (motie subsidiëring zonneboilers en zonnepanelen).

Groen en natuur zijn weer onderdeel van het Milieubeleidsplan. Dit college investeert €12 miljoen in groen. En daarbij is zowel aandacht voor de kleine postzegelachtige parkjes (een woord dat overigens nog door milieuwethouder Ruud Grondel gemunt is) via de middelen voor de stadsdelen, als voor de grote projecten als de herinrichting van het Noorderpark en de inrichting van de Westrandscheg.

Het milieubeleidsplan stelt dat er gestreefd wordt naar hoogwaardig en afwisselend groen met ecologische en educatieve waarde. Dat is een mooi streven, waarmee het milieube-leidsplan een basis biedt voor het verdere groenbeleid. Deze basis zou echter versterkt kunnen worden als men meer weet over de ecologische waarde van het groen in Amster-dam. Wij willen de wethouder daarom ook verzoeken een actualisatie te maken van de natuurwaardenkaart van Amsterdam. Op die manier ontstaat inzicht in de ontwikkeling van de natuur en kan er beter gestuurd worden op groenprojecten. Een ander onderwerp is biodiversiteit. Amsterdam heeft de Countdown 2010 ondertekend, een initiatief gericht op stoppen van de achteruitgang van de biodiversiteit in 2010. In het milieubeleidsplan vinden we hier niets over terug. Wij hebben daarom een motie voorbereid (motie biodiversiteit).

Valt er dan verder niets kritisch meer op te merken over het milieubeleidsplan? Ja na-tuurlijk wel, het kan allemaal nog beter, nog concreter, nog sneller en minder bureaucra-tisch. Radio’s op de bouwplaats horen echt niet in dit plan thuis en als we dan toch bezig zijn, zou eigenlijk ook nog even het dak van het Stadhuis geheel van zonnepanelen moe-ten worden voorzien. GroenLinks zou graag nog meer geld in groen willen investeren, huizen nog beter willen isoleren tegen geluidsoverlast, meer aandacht willen voor be-dreigde diersoorten in de stad, warme dekentjes op terrassen in plaats van terrasver-warming en alle bewoners van de stad een gratis spaarlamp willen geven.

Maar we moeten kiezen, en welbeschouwd biedt dit Milieubeleidsplan een gedegen basis voor een ambitieus milieubeleid dat de komende jaren voor een mooiere, groenere en gezondere stad zal zorgen. En wat nog het mooiste is van dit Milieubeleidsplan van dit rood-groene college: er zit geld bij. Geld voor luchtkwaliteit, geld voor klimaatbeleid en geld voor groen. GroenLinks doet het ervoor!

Tot slot, de zeurkalender van Peter van Straten. U kent hem wel. Cynisch tot op het bot. Tijdens een nachtelijk uurtje, terwijl ik mijn zoon heen en weer zat te wiegen, viel mijn oog op het volgende stripje. Een man zit met een dikke dossiermap voor zich, zich te beklagen tegenover een collega. Zijn tekst: ‘Natuurlijk! Dan zou alles opgelost zijn. Maar daar is geen draagvlak voor.’

Cynisch over oplossingen voor onze milieuproblemen hoeven we niet te zijn. De oplossin-gen zijn voorhanden. En ik verwacht gezien de behandeling in de commissie en de reac-ties van de voorgaande sprekers dat het met dat draagvlak ook wel goed zit."

Barn Geurts, 5 juli 2007