Tien jaar zijn we al bezig met de plannen voor de herinrichting en het duurzaam oplossen van de fietschaos op het Leidseplein. Nog geen jaar geleden heeft de gemeenteraad de uitgangspunten vastgesteld, inclusief een stalling voor 2700 fietsen onder het Kleine-Gartmanplantsoen. Toch komt de beloofde stalling er niet, en daarmee komt het uitgangspunt van een mooi ingericht en parkeervrij Leidseplein onder grote druk staan.

Terwijl de geparkeerde fietsen het Leidseplein overspoelen geeft het college het op. In een tussenrapportage vallen de kosten tegen en de bouw blijkt overlast te veroorzaken. GroenLinks was hier niet verbaasd over. Grote projecten in Amsterdam vallen wel vaker tegen. De alternatieven van het College kennen stuk voor stuk grote afbreukrisico’s: de Unesco status, het beschermde stadsgezicht, het vigerende bestemmingsplan. Bewoners zullen zich zeker gaan verweren tegen bijvoorbeeld een fietsflat voor hun deur. Het kan dus nog wel jaren gaan duren voor er zekerheid komt.

 GroenLinks wil de locatie onder het Kleine Gartmanplantsoen niet wegstrepen voordat er een integrale afweging kan worden gemaakt op basis van uitgewerkte alternatieven. Als die alternatieven straks onvoldoende kansrijk blijken, willen we niet met lege handen staan. Als Amsterdam, die zegt fietsstad nr 1 van de wereld te zijn, wil voorkomen dat Haarlem, Groningen en Kopenhagen ons straks hardop uitlachen, moeten we uiteindelijk wellicht toch kiezen voor de minst slechte oplossing.

Er was geen noodzaak nu de stekker er al uit te trekken. In het nieuwe Fietsbeleid, dat na de zomer op de agenda staat, komt het College met plannen om het fietsparkeerprobleem aan te pakken. Ook de investeringen en exploitatiemodellen van nieuwe stallingen komen dan aan de orde. Fietsers moeten wellicht betalen voor het gebruik van stedelijke stallingen. Ook de instellingen die profiteren zouden kunnen meefinancieren. Het zijn hun bezoekers, die hun fiets op straat zetten bij gebrek aan eigen inpandige oplossingen.

Blijft over om alle fietsen gewoon maar op straat neer te zetten. Naast het feit dat dit strijdig is met de uitgangspunten, biedt het zoeken in hoeken en gaten plaats aan hooguit 1000 fietsen, op een totaal van 4000 benodigde plekken. De overige 3000 fietsen komen dus ergens op de stoep te staan. Ik nodig iedereen uit om eens in het weekend het Leidseplein of de Dam te bezoeken, om te ervaren wat het is als fietsen en scooters massief alle stoepen blokkeren. Daar valt niet tegenop te handhaven. Het moment is niet ver weg dat de fiets aan zijn succes ten onder gaat.

Kortom, het besluit van de gemeenteraad loopt vooruit op de discussie die na de zomer gevoerd wordt, en er kleeft het risico aan dat we uiteindelijk met lege handen staan. Het College praat intussen vele mooie woorden over het belang van fietsen voor onze stad, maar heeft in 2 jaar tijd nog geen jota laten zien. Op haar schouders rust een zware verantwoordelijkheid om straks met een overtuigend alternatief te komen.

Fjodor Molenaar

Gemeenteraadslid voor GroenLinks