Op 1 januari 2015 gaat de nieuwe Participatiewet van kracht. Dat betekent nogal wat voor werkzoekende Amsterdammers. Niet alleen worden de regels strenger waardoor de druk op mensen in de bijstand toeneemt, ook gaan grote groepen werkzoekenden er financieel erg op achteruit. Dat komt onder andere door kortingsmaatregelen als de kostendelersnorm en doordat gemeentes minder ruimte hebben om groepsgewijs inkomensondersteuning te bieden aan mensen onder de armoedegrens.
GroenLinks is kritisch, maar positief, over de manier waarop SP-wethouder Arjan Vliegenthart de wet wil uitvoeren in Amsterdam: zoveel mogelijk ondersteuning richting werk voor wie dat kan, uitgaande van het feit dat bijna iedereen die dat kan ook wil werken, en zaken als verplichte tegenprestatie zelden nodig zijn.
Tegelijkertijd hadden de fractie ook zorgen: Amsterdam moet dankzij de nieuwe wet, die ook de Wajong en de Sociale Werkvoorziening afschaft, veel meer mensen voor steeds minder geld aan het werk helpen, terwijl de banengroei nog steeds op zich laat wachten. De wethouder zegt ‘voor iedereen in te zetten op de kortste weg naar werk’. Raadslid Jorrit Nuijens: “Dat klinkt sociaal, maar arbeid alleen is niet zaligmakend. Soms is een iets langere weg naar duurzame arbeid die bij mensen past beter dan mensen zo snel mogelijk in een willekeurige baan dwingen. Er moet altijd gezocht worden naar maatwerk en keuzemogelijkheden zodat werk aansluit bij de persoonlijke ontwikkeling van mensen.”
In de raadsvergadering van 18 december werden twee moties aangenomen om het college op te dragen de wet in Amsterdam uit te voeren met die uitgangspunten op het netvlies. Vliegenthart heeft toegezegd de moties uit te zullen voeren.