De gemeenteraad heeft woensdagavond 25 juni gedebatteerd over de Visie Zuidas, waarin de hoge ambities voor de Zuidas worden beschreven. De raad heeft al maanden gestudeerd op de Zuidas, op de vraag hoe dat nieuwe stuk stad er eigenlijk uit moet zien. Die uitvoerige voorbereiding leidde tot een goed debat, waarin goede voorstellen zijn aangenomen. GroenLinks heeft stevig ingezet op een viertal moties die allemaal (op de derde na) met algemene stemmen werden aangenomen.

De ingediende moties waarborgen onder andere betere fietsvoorzieningen, goede openbare voorzieningen en diversiteit aan winkels en horeca in de Zuidas.

1. Allereerst hebben we brede steun gekregen voor betere fietsvoorzieningen. De Zuidas wordt de stad van OV en fiets genoemd. Dat vindt GroenLinks natuurlijk prachtig, maar voor het fietspadennet bestaat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld OV en het hoofdnet auto, geen ‘probleemeigenaar’, niemand die als 'besteller' optreedt. En dan dreigt de fiets in elk stedenbouwkundig plan de sluitpost te worden. Als je dus wilt zorgen dat er meer fietsgebruik op de Zuidas komt, dan moet je wel iets meer concrete eisen stellen aan de fietsvoorzieningen.

2. De tweede GroenLinksmotie stelt dat de Visie Zuidas elke vijf jaar nog eens tegen het licht moet worden gehouden en indien nodig bijgesteld. Je kunt immers onmogelijk nu heel gedetailleerd vaststellen hoe sommige dingen er over twintig jaar moeten uitzien.

3. De invulling van de 'plinten'. Een goede openbare ruimte staat of valt met een goede ‘plint’ van de gebouwen. Onnodige windhinder kan voorkomen worden door de vorm van de gebouwen slim aan te pakken. Er moet ruimte zijn voor kleinschalige winkels en horeca en er moeten ‘veel voordeuren’ aan een plein zijn, zodat de reuring toeneemt.

4. Gebiedsregie. Terwijl het ‘grand design’ nog op de tekentafel ligt, wordt het ene na het andere deelgebied al voorbereid of uitgevoerd. Of al die lappen aan elkaar passen is de vraag, zeker voor de fietsinfrastructuur dreigt een houtje-touwtje-model. deze motie regelt dat de uiteindelijke wegbeheerder, de stad, een sterke regie gaat voeren.

De raad stemde in met de keuze van het college om op het Dok ook 30% sociale woningen te bouwen en om het uiteindelijke aantal parkeerplaatsen met 6000 (een kwart) terug te brengen. De raad nam verder nog moties aan voor handhaving (op een andere plek binnen het gebied) van de sportvelden en voor verbetering van de routes van trams en bussen naar het het station Zuid.

Tot slot moet nog vermeld worden dat een specifiek onderwerp, dat voor GroenLinks van begin af aan heel belangrijk was, toch in het raadsdebat nog maar terloops aan de orde is gekomen: de duurzaamheid. Maar dat komt omdat er inmiddels een heel erg mooi duurzaamheidsplan ligt, dat bindend van karakter is. GroenLinks heeft hier natuurlijk zijn vreugde over uitgesproken.