GroenLinks en D66 regelen begeleiding PrEP

PrEP is een preventiemedicijn dat beschermt tegen een hiv-infectie. Het is in Nederland peperduur en niet toegankelijk voor iedereen. Daarom halen mensen PrEP uit het buitenland om zichzelf en anderen te beschermen tegen het virus. Dat is heel goed en logisch. Zij kunnen eindelijk seks hebben zonder angst voor een hiv-infectie. Mensen die informeel PrEP gebruiken hebben recht op goede medische begeleiding. Amsterdam gaat dat nu regelen. Een voorstel van GroenLinks en D66 werd vandaag unaniem aangenomen door de gemeenteraad.
 GroenLinks raadslid Femke Roosma: “Het is belachelijk dat PrEP niet toegankelijk is via de zorgverzekeraar. Maar zo lang dat niet het geval is kunnen we in Amsterdam mensen de juiste medische begeleiding bieden bij informeel gebruik. Amsterdam heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld in de strijd tegen hiv, het is belangrijk dat we dat opnieuw doen” 
 
PrEP werkt heel goed in het bestrijden van hiv. Het aantal nieuwe hiv infecties in de (vele) landen waar PrEP beschikbaar is, is sterk teruggedrongen. Wel is het noodzakelijk om mensen die PrEP gebruiken goed te begeleiden. Goed gebruik van PrEP is belangrijk voor de individuele gezondheid, maar ook voor de volksgezondheid; het virus kan resistent worden als mensen die een hiv infectie hebben PrEP gaan gebruiken. Om risico’s op fout gebruik te vermijden krijgt de GGD nu geld om hen te begeleiden.
 
Op dit moment begeleidt de GGD PrEP-gebruik al via een studie met homomannen en transgenders. Dat programma zat in no time vol. Met dit initiatiefvoorstel breiden we deze GGD-dienst nu uit voor informeel gebruik. Roosma: “Het aantal nieuwe hiv-diagnoses is de afgelopen jaren niet verder meer afgenomen. Dus we moeten zoeken naar nieuwe manieren om hiv verder terug te dringen. PrEP is hiervoor ontzettend belangrijk.”