GroenLinks en D66 eisen herziening vieze aanbesteding

GroenLinks en D66 hebben het college gevraagd opheldering te geven over zijn groene ambitie bij aanbestedingen. Het Parool berichtte onlangs dat vuilniswagens en veegauto’s de komende jaren op fossiele brandstoffen blijven rijden. De groene partijen trekken nu samen op om te zorgen dat wordt ingegrepen voor het te laat is. GroenLinks raadslid Jasper Groen stelde al eerder vragen over de aanbesteding: “De gemeenteraad wil een schone en duurzame stad, en dan laten we de vuilniswagens op fossiele energie rijden? We willen weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat er nog aan gedaan kan worden.” D66-raadslid Marijn Bosman: “Hier moet iets mis zijn gegaan. Wat ons betreft is de opdracht helder: kies voor groene, schone energie en uitstootvrij verkeer.”

Kies voor groene, schone energie

Het nieuws roept veel vragen op bij de twee partijen. GroenLinks-raadslid Jasper Groen: “De aanbesteding is zo opgezet dat biobrandstof geen schijn van kans maakt en verliest van fossiele brandstof. Daarnaast heeft het college CO2 reductie laten vallen als maatstaf in de aanbesteding. Onbegrijpelijk, deze hele gang van zaken vraagt om ingrijpen.”

Duurzame alternatieven

Beide fracties willen weten of de aanbesteding kan worden teruggedraaid en hoe de aandacht voor duurzaamheid in de toekomst fors verbeterd kan worden. Bosman: “Amsterdam moet een voorbeeld zijn en duurzame innovatie met onze inkoopkracht aanjagen. Zeker wanneer schone alternatieven beschikbaar zijn, moeten we gauw afscheid nemen van fossiele brandstoffen.”

Verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens gaf op de vragen van D66 en GroenLinks aan dat de inschrijvingstermijn van de aanbesteding is verlengd. Hij gaat extra toelichting geven in een brief, voorafgaand aan de volgende raadsvergadering. D66 en GroenLinks besluiten dan of de inkoop van brandstof moet worden bijgestuurd via de gemeenteraad.