GroenLinks en D66 Amsterdam: “Ondersteun informeel PrEP-gebruik”

GroenLinks en D66 willen dat Amsterdam het informeel gebruik van het HIV-preventiemedicijn PrEP gaat ondersteunen. Dat staat in een initiatiefvoorstel dat beide partijen vandaag in de Amsterdamse gemeenteraad indienen. Op dit moment is PrEP beschikbaar, maar wordt het niet vergoed. Omdat het medicijn in Nederland heel erg duur is, kiezen steeds meer HIV-risicogroepen ervoor om hun PrEP uit het buitenland te halen. Initiatiefnemer en GroenLinksraadslid Femke Roosma: “Den Haag zou PrEP en begeleiding natuurlijk gewoon moeten vergoeden. Amsterdam is echter altijd voorloper geweest met haar HIV-bestrijdingsbeleid. Het is dus logisch dat we verantwoordelijkheid nemen in het blijven beschermen van de seksuele gezondheid van alle Amsterdammers.”

Aan informeel PrEP-gebruik hangen risico’s vast. Zo kan onjuist gebruik leiden tot een resistent virus. Ook moet de nierfunctie goed in de gaten gehouden worden. Daarom stelt het initiatiefvoorstel nauwkeurige begeleiding, monitoring en voorlichting van informeel PrEP-gebruik voor. GroenLinks en D66 willen dat Amsterdam geld vrijmaakt om de GGD dit te laten doen. D66-raadslid Jan-Bert Vroege: “Zolang PrEP in Nederland niet goed geregeld is, moet begeleiding ook toegankelijk zijn voor informele gebruikers. Daarmee kan de gezondheid van PrEP-gebruikers worden gewaarborgd. Hierdoor kunnen nóg meer mensen zichzelf en hun seksuele partners preventief beschermen tegen HIV.”

Op dit moment begeleidt de GGD PrEP-gebruik al via een studie met homomannen en transgenders. Dat programma zat in no time vol. GroenLinks en D66 willen deze GGD-dienst nu dus uitbreiden voor informeel gebruik. Roosma: “Het aantal nieuwe HIV-diagnoses is de afgelopen jaren niet verder meer afgenomen. Dus we moeten zoeken naar nieuwe manieren om HIV verder terug te dringen. PrEP is hiervoor ontzettend belangrijk.”   

Informeel PrEP-gebruik is niet illegaal. Het kopen van medicijnen in het buitenland is voor persoonlijk gebruik toegestaan.