Onlangs is de Wet open overheid (de Woo) aangenomen die zorgt dat de overheid meer, sneller en uit zichzelf informatie deelt. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet dit als ‘slecht nieuws voor gemeenten’, omdat bestuurders volgens de VNG ook vertrouwelijk moeten kunnen overleggen met hun ambtenaren en adviseurs. De VNG is daarom een stevige lobby gestart tegen het wetsvoorstel. Hoewel de VNG officieel ook Amsterdam vertegenwoordigt, gaat de hoofdstad hier op initiatief van GroenLinks en D66 niet in mee. GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting: “De Amsterdammer heeft recht op een radicaal transparant gemeentebestuur. Deze wet wil dat recht vastleggen. Dat is een stap richting het herstel van het vertrouwen van burgers in hun overheid.”
Geen verborgen of zwartgelakte documenten
D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: “Wij zien de Woo juist als goed nieuws voor Amsterdam en nemen afstand van de VNG-lobby. Amsterdammers, journalisten en onderzoekers kunnen dankzij de Woo veel beter en sneller informatie van de overheid of gemeenten krijgen. Geen verborgen of zwartgelakte documenten meer, maar open en transparant bestuur. Nu moet je om veel informatie smeken en dankbaar zijn als je na heel lang wachten een weggelakt document krijgt opgestuurd.”
GroenLinks en D66 werken al sinds 2012 keihard aan deze wet, die er ook voor zorgt dat veel informatie bij de overheid standaard openbaar moet worden gemaakt in een online register.
Amsterdam neemt afstand van de VNG-lobby
De VNG ziet het allemaal niet zitten en ageert fel tegen het wetsvoorstel. Bij de Tweede Kamer was dit tevergeefs. Daar werd het voorstel met een ruime meerderheid aangenomen. Nu moet het nog door de Eerste Kamer, die een expertmeeting heeft georganiseerd. Op die expertmeeting zal ook een vertegenwoordiger van de VNG spreken. Wat GroenLinks en D66 betreft, hoeft die vertegenwoordiger niet namens Amsterdam het eerder geuite negatieve VNG advies te geven.