Vandaag presenteren we in het van Eesterenmuseum het coalitieakkoord ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’. Samen met D66, PvdA en SP hebben we een ambitieus programma voor radicale verduurzaming en een eerlijker Amsterdam opgesteld.

Naast forse structurele investeringen in duurzaamheid komt er een fonds met 150 miljoen euro voor de energietransitie naar een aardgasvrij Amsterdam en we trekken meer geld uit voor de aanpak van ongelijkheid en discriminatie. Ook gaat dit college de zeggenschap van bewoners vergroten en slaat Amsterdam onherroepelijk de weg in naar een autoluwe stad.

Fractievoorzitter Rutger Groot Wassink: "Ik ben blij en trots dat dit akkoord er ligt. Nu kunnen we samen aan de slag om de stad te verduurzamen en tot groene koploper te maken. We gaan groeiende segregatie en ongelijkheid tegen en geven Amsterdammers meer zeggenschap over hun buurt en in besluitvorming".

Vice-fractievoorzitter Femke Roosma: "Met dit akkoord kunnen we onze radicaal groene en sociale ambities omzetten in daden. Of het nu gaat om het aanpakken van schulden, ongelijkheid in gezondheid, racisme en discriminatie of het werken aan schone lucht, een autoluwe stad en radicale verduurzaming; we gaan niet langer dromen maar doen. Amsterdam heeft gekozen voor verandering, het komt er nu op aan om dat waar te gaan maken. Dat doen we niet alleen, maar met de Amsterdammers samen".

Het nieuwe stadsbestuur bestaat uit: Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Touria Meliani (GroenLinks), Marieke van Doorninck (GroenLinks), Udo Kock (D66), Simone Kukenheim (D66), Marjolein Moorman (PvdA), Sharon Dijksma (PvdA) en Laurens Ivens (SP). Op woensdag 30 mei wordt het akkoord besproken en vastgesteld in de gemeenteraad en worden de wethouders geïnstalleerd.