Vandaag heeft het college van B&W de Zonvisie gelanceerd, een visie vol concrete plannen om zonne-energie in Amsterdam verder te helpen en groot te maken. Het is een onmisbaar onderdeel van de - door GroenLinks gesteunde - gemeentelijke ambitie voor veel meer schone energie en in 2025 40% minder CO2 uit te stoten. GroenLinks is dan ook zeer verheugd met de visie en concrete stappen die worden gemaakt.
"Deze Zonvisie betekent dat Amsterdammers die zon willen kunnen rekenen op hun gemeente. We zijn vol vertrouwen dat dit gaat leiden tot een enorme toename van de opwekking van stroom door zonnepanelen in Amsterdam." Zegt raadslid Tamira Combrink van GroenLinks.
Uit onderzoek van O+S in opdracht van GroenLinks blijkt maar liefst 30% van de Amsterdammers graag zelf duurzame energie wil opwekken in de eigen buurt. Zonne-energie is daar bij uitstek geschikt voor. "GroenLinks hoopt dat binnenkort die 30% die dat nu al wil ook echt hun eigen zonnestroom in de buurt opwekt."
"Het is heel slim om aan te sluiten bij wat burgers en bedrijven zelf al willen doen en dat groot te maken", aldus Combrink. "En iedereen wil zon! Zonne-energie geeft een goed gevoel, omdat het eigen energie is, van de mensen zelf in plaats van een bureaucratisch bedrijf. Je kan zelf gewoon een paneel kopen en dat maakt het tastbaar. Zonne-energie is emanciperend en past bij een eigenwijze ondernemende stad als de onze."
De zonvisie bevat tal van concrete acties. GroenLinks ziet tot haar vreugde dat de gemeente uitvoering geeft aan het voorstel van de partij om een z.g. Energiekansenkaart te maken waarop mensen in een oogopslag kunnen zien of hun dak of dat van een willekeurig ander adres potentie heeft voor zonnepanelen.
GroenLinks wil een stap verder
Het is opvallend dat in de Zonvisie de gemeente vooral derden wil stimuleren en ondersteunen om wat te doen. Combrink zegt daarover: "Dat is heel goed want juist burgers gaan zonne-energie tot een succes maken. Maar ondertussen heeft de gemeente wel zelf ook veel vierkante meters dak en investeringsmogelijkheden. GroenLinks wil daarom ook dat de gemeente zelf gewoon zorgt voor heel veel zon op hun dak."
Want de gemeente stelt dat ze daken beschikbaar wil stellen aan collectieven van burgers zonder eigen dak. GroenLinks is heel blij voor de energiecoöperatieven in de stad die daarom al gevraagd hebben. Het is echter nog wat vrijblijvend en voorzichtig opgesteld. Volgens GroenLinks kan dat veel ambitieuzer, bijvoorbeeld door taakstellingen in aantallen vierkante meters gemeentelijk dak met zonnepanelen op te nemen, of verplicht al het beschikbare gemeentelijke dak aan te bieden aan zonnepaneel-collectieven.