De gemeenteraad heeft in december 2004 op voorstel van GroenLinks besloten om 1,75 miljoen euro per jaar in te zetten voor het behoud van banen in de culturele en welzijnssector. Nu het voorstel is uitgewerkt blijkt dat van dit geld 70 banen van ID’ers gered kunnen worden.

GroenLinks zet zich al langer in voor het behoud van gesubsidieerde banen en is blij dat deze banen gered zijn. Woordvoerder Judith Sargentini: “Het mes snijdt aan twee kanten. Enerzijds zijn de problemen opgelost van een heleboel belangrijke organisaties, zoals kleine theaters en buurthuizen, die door het afschaffen van de ID-regeling door het kabinet-Balkenende zwaar in de problemen waren gekomen. Anderzijds hoeven deze werknemers niet terug in de bijstand en kunnen zij doorgaan met hun nuttige werk”.

In het voorstel van het college worden 70 banen ‘regulier’ gemaakt, waardoor zowel de financiële positie van de werknemer als de werkgever een stuk steviger wordt. Hierdoor kunnen veel moeilijk bemiddelbare mensen aan het werk blijven. Bovendien mag een werkgever als iemand doorstroomt naar een andere baan weer iemand anders, die moeilijk aan werk kan komen, aannemen op die plek.