In november besloot de gemeenteraad van Amsterdam de huidige stadsdelenraden om te vormen tot bestuurscommissies om zo aan het besluit van het Rijk om de stadsdelen op te heffen tegemoet te komen. GroenLinks wil dat de hervorming van het bestuurlijk stelsel wordt aangegrepen om kiezers en gekozene dichter bij elkaar te brengen. Zo vindt GroenLinks dat de nieuwe bestuurscommissies stevig in moeten zetten op het bevorderen van burger- en buurtinitiatieven. Ook vindt GroenLinks dat Amsterdammers vanaf 16 jaar mogen stemmen en zich verkiesbaar mogen stellen als duo raadslid. Binnenkort lanceert de fractie een plan met concrete voorstellen.

 Van Doorninck: Het wetsvoorstel om de stadsdelen af te schaffen is niet ons uitgangspunt geweest, maar nu er in Den Haag dan toch een meerderheid is om dit door te zetten, willen we de kans grijpen  om het bestuur van de stad zo in te richten dat bestuur en burger dichterbij elkaar komen te staan en anders met elkaar omgaan. Wij willen bestuurscommissies die Amsterdammers volledig betrekken bij het beleid dat hen direct aangaat. Daarnaast zijn  bestuurscommissies betrokken bij de initiatieven van buurt en bewoners en geven deze de ruimte en ondersteuning.”

Van Doorninck: “De bestuurscommissies krijgen op initiatief van GroenLinks, de PvdA en de VVD een stevig takenpakket. Ze gaan over veel dingen beslissen die ook direct jongeren raken. Denk aan het inrichten van de leefomgeving of buurt- en sportbeleid. Daarom wil GroenLinks dat de kiesgerechtigde leeftijd wordt verlaagd van 18 naar 16 jaar. Ze hebben het recht om mee te beslissen over de toekomst van hun eigen stadsdeel.”