In Amsterdam valt nog een wereld te winnen in de transitie naar een circulaire economie. GroenLinks komt daarom met  een reeks voorstellen ten aanzien van afval om flinke stappen te zetten richting een circulaire stad. Het eerste voorstel in de reeks betreft het scheiden van afval.

In dit voorstel roept GroenLinks op om het scheiden van afval te belonen en de vervuiler te laten betalen. Burgers belonen voor het scheiden van afval draagt bij aan de cultuuromslag die nodig is om Amsterdam te transformeren tot een circulaire stad. Verschillende gemeenten kiezen al voor de zogenoemde tariefdifferentiatie in de afvalstoffenheffing (DIFTAR). Dit betekent dat huishoudens naast een vast gedeelte afvalstoffenheffing ook een variabel gedeelte betalen per keer of per kilo restafval dat ze aanbieden. Het aanbieden van gescheiden fracties afval is gratis.

Duo-raadslid Marie-Anne van Reijen: ”Door zowel het restafval zwaarder te belasten als de gescheiden fracties gratis te laten aanbieden, wordt zowel het scheiden als het produceren van minder afval beloond. Bewoners kunnen op deze manier hun afval zo gaan scheiden dat ze zelfs geen restafval meer over houden. Dan hoeven ze alleen het vaste deel van hun afvalstoffenheffing te betalen, wat aanzienlijk lager ligt dan wanneer zij ook voor hun restafval zouden moeten betalen.Door bronscheiding is de afvalscheiding zuiverder en wordt bewustwording gecreëerd bij de consument".

In het voorstel wil GroenLinks zo snel mogelijk beginnen met een pilot om te testen hoe deze tariefdifferentiatie in de afvalstoffenheffing, met een vast gedeelte en een variabel gedeelte per kilo restafval, toegepast kan worden in heel Amsterdam. Het aanbieden van gescheiden fracties is hierbij gratis. Huishoudens die een kwijtschelding op hun afvalstoffenheffing ontvangen, behouden deze kwijtschelding.

In de bijlage het initiatiefvoorstel van Marie-Anne van Reijen: "Van afval naar grondstof: beloon het scheiden van afval"