GroenLinks Amsterdam wil dat de gemeente dit jaar de winteropvang voor daklozen opnieuw de hele winter aaneengesloten openstelt van 1 december tot 1 april. De gemeente stelde eerder voor om terug te gaan naar een oude regeling waarin de winteropvang alleen de deuren opent als de temperatuur onder het vriespunt daalt. GroenLinks-raadslid Femke Roosma dient vandaag in een spoeddebat het voorstel voor permanente winteropvang in. Roosma: “Wij willen dat iedereen die geen alternatief heeft binnen kan slapen, zeker in de winter.”

De afgelopen jaren had Amsterdam op initiatief van GroenLinks al een permanente winteropvang. De gemeente besloot om deze winteropvang te vervangen door de oorspronkelijke winterkouderegeling. Roosma: “Het openen en sluiten van de winteropvang tijdens de winter zorgt voor veel verwarring bij daklozen en is logistiek onlogisch. Maar bovenal vinden wij dat er in de winter geen criteria voor opvang mogen worden gesteld, anders dan dat mensen geen alternatief onderdak hebben.”

Voor mensen zonder binding met Amsterdam en mensen die zelfredzaam worden geacht is er in de winter geen alternatieve opvang. GroenLinks wil dat ook deze daklozen, zeker in de winter, binnen kunnen slapen. Met het voorstel wil Roosma de laatste gelegenheid aangrijpen om de permanente winteropvang in te stellen. Zij dient daar samen met de PvdA een motie voor in. 

Het voorstel werd tijdens de raadsvergadering van donderdag 9 november aangenomen.