GroenLinks Amsterdam: Geef kunstenaars eerlijk inkomen

GroenLinks Amsterdam krijgt steeds meer signalen dat mensen die in de kunstsector werken alsmaar verder in het nauw gedreven worden door veel te lage vergoedingen. Met een nieuw initiatiefvoorstel wil de partij hier een einde aan maken. Duo-raadslid Lene Grooten: “Door bezuinigingen werkt men te hard voor te weinig geld. Wij willen een eerlijk inkomen voor iedereen in de kunst.”

Op korte termijn wil GroenLinks dat de gemeente Amsterdam met kunstinstellingen om de tafel gaat zitten om te kijken hoe de situatie verbeterd kan worden. Ook moet de gemeente in de monitoring van de kunstinstellingen goed kijken naar thema’s als werkgeverschap, eerlijke verloning en stagevergoedingen. Met name grote, gevestigde instellingen zouden meer kunnen doen om hun kunstenaars eerlijk te betalen.

Tot slot wil de partij dat zulke criteria ook meegenomen worden in een nieuw kunstenplan. Daarin ligt vast welke instellingen hoeveel subsidie krijgen van de gemeente.  Grooten: “De stad investeert jaarlijks veel geld in kunst. Het kan niet zo zijn dat kunstinstellingen subsidie krijgen en vervolgens hun personeel veel te weinig betalen. ”

GroenLinks Amsterdam is niet de enige die de moeilijke situatie voor kunstenaars aankaart. Begin vorig jaar waarschuwde de SER nog voor de beroerde en verslechterende inkomens van kunstenaars. Met het voorstel sluit GroenLinks aan bij initiatieven als het Fair Practise label.