Vorige week donderdag stonden voor de Stopera enkele honderden medewerkers van de gemeente in het kader van een FNV-actie over problemen met flexwerken. Van de 13.000 gemeentemedewerkers, is 25 procent op een of andere manier flexwerker. Het gaat om uitzendkrachten, gedetacheerden en ZZP’ers. In veel gevallen betreft dit echter ook de uitvoering van structurele werkzaamheden: liefst 3.000 van de mensen werkt al langer dan twee jaar als flexmedewerker bij de gemeente, wat duidt op structurele werkzaamheden. Naar aanleiding van de actie stelde raadslid Zeeger Ernsting vragen aan de wethouder over deze oneerlijke situatie.
Al 12 jaar een flexcontract
Medewerkers zonder vast contract hebben minder rechten dan hun collega’s met een vast contract. Bij de actie spraken flexmedewerkers over de negatieve gevolgen die zij ondervinden, bijvoorbeeld bij ziekte. Ook werd er een bokaal uitgereikt aan de medewerkers die het langst zonder vast contract voor de gemeente werken. Dit waren drie mensen, die allen al twaalf jaar voor de gemeente werken, zonder dezelfde arbeidsvoorwaarden als hun collega’s.
GroenLinks begrijpt dat bij incidentele werkzaamheden flexibel ingehuurd wordt. Maar het is het hoogst onwenselijk wanneer structureel werk flexibel wordt ingevuld, dit leidt tot ongelijkheid op de werkvloer. Flexwerkers hebben bijvoorbeeld geen - of maar deels - recht op pensioenopbouw, reiskostenvergoeding, opleiding, loondoorbetaling bij ziekte of de mogelijkheid om intern te solliciteren, waar hun vaste collega’s dit wel allemaal hebben. Daarnaast verdienen flexmedewerkers minder en verkeren ze in permanente onzekerheid over het voortbestaan van hun baan.
Gemeente moet goede voorbeeld geven
Raadslid Zeeger Ernsting: “Voor GroenLinks is dit onacceptabel, de gemeente moet een voorbeeldige werkgever zijn. Wat we verwachten van bedrijven, moeten we zelf ook in de praktijk brengen.” Ernsting wil net als de FNV sneller een vast contract voor flexwerkers, gelijke arbeidsvoorwaarden bij gelijk werk en het recht op intern solliciteren.
“Het college komt nu met een brief over de kwestie, waarmee het debat pas over een paar maanden verder gaat. Intussen blijven de problemen voor de flexmedewerkers gewoon voortduren. De vakbond blijft terecht actievoeren, we moeten zorgen dat de situatie voor de flexwerkers zo snel mogelijk verbetert”, besluit Ernsting.