Vanaf 1 januari 2015 mogen er in alle bestaande regelingen voor arbeidsgehandicapte werkzoekenden geen nieuwe mensen bijkomen: iedereen die zich vanaf dan meldt, kan geen gebruik meer maken van de Wajong, of de Sociale Werkvoorziening.
Tegelijk blijft de gemeente Amsterdam via de Amsterdamse Sociale Werkvoorziening Pantar nog jaren werkgever van duizenden Amsterdamse arbeidsgehandicapten die nog wel aanspraak kunnen maken op de oude regeling. Zonder nieuwe instroom wordt het voor Pantar echter steeds moeilijker om nog uit de kosten te komen en een goede werkomgeving te bieden aan de arbeidsgehandicapten die bij Pantar blijven.
Raadslid Jorrit Nuijens: “Het zou doodzonde zijn om Pantar de komende decennia niets meer te laten zijn dan een sterfhuis, terwijl ze veel faciliteiten en kennis hebben om een werkomgeving te bieden voor mensen met een arbeidshandicap voor wie niet altijd een plekje is op de arbeidsmarkt.”
In het Sociaal Akkoord is afgesproken dat de werkgevers meer dan honderdduizend banen gaan scheppen zodat bijna alle arbeidsgehandicapten in een reguliere baan aan het werk zouden kunnen. Die banen bestaan voorlopig alleen op papier. Op den duur wordt dat de verantwoordelijkheid van de gemeente.
Nuijens: “We laten mensen die willen werken, maar een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, niet onnodig thuiszitten. De Participatiewet biedt gemeente de ruimte om een ‘voorziening voor beschut werk’ op te zetten. Het kan zijn dat Pantar daar in een nieuwe vorm een grote rol in gaat spelen. Ook daarom is het zaak Pantar nu alle steun te geven.”
In de raadsvergadering van 18 december is een motie van GroenLinks aangenomen die het college opdraagt zelf zoveel mogelijk opdrachten aan Pantar te geven, zodat Pantar in de tussentijd -financieel en als werkgever- zo gezond mogelijk blijft.