Geld voor slavernijmuseum, werkloze vrouwen en streetart

Wie zegt dat oppositievoeren zinloos is, krijgt vandaag ongelijk. Deze ochtend kwam het college met haar laatste begroting. Veel kan beter, maar er wordt ook geld vrijgemaakt voor een aantal belangrijke GroenLinks-voorstellen. Vandaag zijn we trots op wat we voor elkaar kregen, morgen gaan we weer verder voor een sociaal en rechtvaardig Amsterdam.

Tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij dienden we samen met SP en de PvdA een voorstel in om te onderzoeken hoe een nationaal museum slavernijverleden in Amsterdam opgericht kan worden. Toen zei ons raadslid Simion Blom: “Wij willen een plek voor alle Nederlanders waarin dit onderbelichte deel van de geschiedenis herdacht kan worden. Het wordt tijd dat we ons niet meer verbergen voor onze eigen geschiedenis”. Nu maakt het college de nodige middelen vrij om hiermee aan de slag te gaan.

De werkbrigade is gesubsidieerd werk voor mensen die langdurig werkloos zijn. De subsidies gingen voornamelijk naar sectoren waar veel mannen werken. Nu wordt dit gecorrigeerd en is er ook aandacht voor sectoren waar juist veel vrouwen werken. Tot slot wordt er extra geld vrijgemaakt voor het GroenLinksvoorstel voor een stadscurator. Deze stadscurator wordt een aanspreekpunt voor streetart. Kunst in een moderne, hedendaagse stad gaat namelijk verder dan gevestigde musea.

Het zijn bescheiden, maar belangrijke stappen richting een sociaal Amsterdam met ruimte voor kunst en cultuur dat niet wegkijkt voor de duistere kanten van haar verleden. Zo werken we samen aan een betere stad.