Geen VOG betekent niet automatisch een 'nee' op een toekomst in Amsterdam

Geen verklaring omtrent het gedrag (VOG) kunnen krijgen? Dan kun je in de meeste gevallen fluiten naar een baan, stage en soms zelfs geen opleiding meer volgen. In principe logisch: een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) beschermt zo de samenleving tegen criminele veelplegers. Maar te vaak staan jongeren door een stommiteit in het verleden en de VOG-eis jarenlang buitenspel. Een voorstel van GroenLinks, D66 en PvdA om jongeren een eerlijke kans te geven en de VOG-eis bij bepaalde banen in te perken wordt nu door Amsterdam uitgevoerd.

De gemeente gaat zelf jongeren met een strafblad in dienst nemen en samen met werkgevers in Amsterdam en het Ministerie van Veiligheid & Justitie VOG-problemen onder de loep nemen en oplossen. D66-raadslid Ariella Verheul: “Deze jongeren verdienen ondanks hun misstap een tweede kans, geen dubbele straf.  Ik ben trots dat in Amsterdam geen VOG kunnen krijgen, niet automatisch een ‘nee' op een toekomst betekent."

Onschuldig tot tegendeel is bewezen
De gemeente gaat op voorspraak van GroenLinks, D66 en PvdA jongeren met een strafblad in dienst nemen, in gesprek met werkgevers en het Ministerie over de VOG-eis en bij staatssecretaris Dijkhoff aandringen de regels voor een VOG terwijl een strafproces nog loopt, aan te passen. PvdA-raadslid Dennis Boutkan: “De VOG staat de kansen voor jongeren met een strafblad in de weg, maar ook voor jongeren zónder strafblad is de VOG een belemmering. Er wordt namelijk geen VOG uitgegeven terwijl een strafproces nog loopt.” Verheul: "Onschuldig tot het tegendeel is bewezen gaat bij een VOG dus niet op. Zo’n valse start zet het leven van iemand stil."

Broodje aap verhalen over VOG
Veel jongeren zien daarnaast vaak af van solliciteren of inschrijving voor een opleiding door onjuiste informatie die rondgaat over VOG’s. Steeds meer bedrijven en onderwijsinstellingen eisen een VOG. Dit leidt ertoe dat leerlingen opleidingen met VOG-eisen ontlopen of niet solliciteren omdat ze – veelal onterecht – angstig zijn dat zij geen VOG kunnen krijgen. GroenLinks-raadslid Simion Blom: "Niet iedere overtreding leidt tot een VOG-weigering, dankzij ons voorstel gaan we jongeren hier beter over voorlichten. Werk zorgt ervoor dat zij vooruit geholpen worden, in plaats van weer terug de criminaliteit in."